Tänk vad man kan göra med nässlor. Nässlor som anses som en hälsoväxt är fantastisk för både hår och hud. När du äter nässlor får du i dig vitamin A och C plus kalcium och magnesium. Har du blodbrist...ät då nässlor då de innehåller järn. Klorofyllen i nässlorna bidrar till att transportera syre och näring till cellerna i din kropp. Vill du hitta fler anledningar till att äta nässlor. Klicka då på länken där du hittar 7 anledningar till varför du ska ta vara på de små godingarna. De sticks visserligen men ta på handskar eller diskhandskar och klipp av de små skotten. Fortsätt att använda diskhandskarna när du sköljer, rensar och förväller nässlorna. Sen är de lagom att använda i smoothies mm.

Smoothie med nässlor
Förvällda nässlor
fryst bladspenat
hel ekologisk banan inkl skalet
fryst mango
en tumme ingefärga
röd chili ca 1/4 kanske lite mer
2-3 rejäla matskedar med kvarg
Mixa allt oc häll upp i glas. Toppa med frysta hallon (obs svenska då utländksa måste kokas för att vara säker för att inte få salmonella). Lägg på lite solroskärnor, pumpakärnor eller något annat du gillar som ger lite tuggmotstånd.

Varje dag har jag gjort nya toppingar med frysta bär som blåbär, hallon och strött över pumpafrön, solrosfrön eller något annat jag haft i skåpet. På den här smoothien har vi levt fram till lunch. inte illa, inte illa alls.
0

Lägg till en kommentar

Vörtbrödet har sitt ursprung på Klefstad och hör till mina barndomsminnen från jul. Sommartid utesluter vi russinen och får ett saftigt gott bröd till utflyktssmörgåsen. 

Vörtbröd (Märtha)

(4 st)

100 g smör

1 l öl, julmust eller porter och svagdricka, välj något

100 g jäst för salta degar

1-2 dl sirap

1 ½ msk salt

3 dl russin

3,7 l rågsikt, tips ta bort 3 dl från en 2-kilospåse rågsikt

Smör till formen

Smält smör, häll på vätska, värm till 37°C. Smula jästen i en bunke. Häll på ljummen vätska. Tillsätt sirap, salt, russin och allt mjölet efter hand. Arbeta degen kraftigt. Låt jäsa till dubbel storlek 40-60 min. Dela degen i bitar om 900 g. Lägg dem i smorda formar. Jäses i 20-30 min. Ställ in i ugnen med en plåt över under hela gräddningen för att få fyrkantiga limpor.

Den här tårtan har jag gjort en gång och jag vill minnas att den var mycket god. Därför kan jag tänka mig att göra den som en julefterrätt i år. Receptet kommer från mormors handskrivna vaxduksbok men den kom inte med i boken med bakning "I mormors berså" eftersom tanken var att vi skulle samla de julrecept som finns i familjen i en egen bok. Den boken blev aldrig skriven men recepten finns nedtecknade. 

Mor Ebba är min mormor som bodde utanför Skillinge och i Skillinge.

Häromkvällen såg jag Mat-Tina som bakade med Johan Sörberg i programmet Julens alla bak. Ett jättebra program med enkla och jättebra tips på de bakverk vi älskar mest. Plus att det var flera kul tips om hur man tar smårätter och lyfter dom ytterligare ett snäpp - lite elegantare, smartare och lite modernare. Jag har redan mixat oliver och fikon - himla gott och ett recept som passar mig. 

Tina berättade att hon inte gillar fruktkaka.

Mammas fisksoppa (Märtha)

4 portioner

1 purjolök

1 liten morot

2 msk smör

3 msk mjöl

1 l vatten

400 g fryst torsk, torskblock eller kolja

250 g frysta eller färska ärter

1 dl vispgrädde

dill, timjan, vitpeppar

2 tsk salt

Skär purjolöken i skivor och moroten i fina strimlor. Fräs i smör. Strö över mjöl och späd med vatten. Smaksätt med salt och låt soppan  koka upp. Skär det frysta fiskblocket i 2 cm stora kuber. Lägg fisk och ärter i soppan och låt allt koka ca 6-8 minuter.

Zucchinisoppa

2 portioner

1gul lök medelstor

1/2 purjolök

Smör att steka i

1 zucchini

1 hönsbuljongtärning

Ca 1/2 liter vatten

2 msk creme fraiche

1-2 tsk torkad oregano

Svartpeppar ur kvarn

Salt

Hacka lök, skiva purjo fin, stek på medelvärme i kastrull i lite smör utan att det tar färg. Riv zucchinin grov, tillsätt i kastrullen. Låt steka med en stund. Tillsätt vatten, buljong och kryddor. Låt koka en stund. Runda av med creme fraich och smaka av med peppar och salt.

Enklaste basen som är jättegod till soppor är en sofrito. Och, det som är så bra med den är att den också görs på saker du har hemma.

Här får du en receptskiss: 

Lika delar av  morot lök stjälkselleri eller rotselleri 1 klyfta vitlök eller mer beroende på hur mkt du har av oanstående.  finhacka allt och låt fräsa i rikligt med olivolja. 

Sen kan du tillsätta vad du vill.

Så blev det lite för mycket grädde över från i midsomras. Och jag som älskar grädde. Den hann  tyvärr bli sur. Så vad gör man? Ja, som du kanske vet vid det här laget gillar jag inte att kasta mat. Jag är nog något av en maträddare fast i det lilla perspektivet. Så jag Googlade fram kakor med sur grädde.

Klassiker är att göra en mjuk pepparkaka - men det brukar jag ju göra så jag hittade en mjuk sockerkaka med citronsmak på Tastline som Alice Brax skapat.

Rödbetor är så oanat gott i smoothie. Med den här blandningen känner man att energin bara flödar. Gott är det oxå!

Smoothie med rödbetor och nässlor

2 portioner

2 kokta rödbetor (finns all köpa färdigt)

1 fryst banan med skal.
2

I helgen plockade jag nässlor. Egentligen var tanken att jag skulle frysa in för att ha i vinter men jag kunde inte låta blir att testa en idé jag fick, nämligen att se om de skulle funka med asiatiska smaker som sesamolja, lime och chili. Det blev jättegott. Vi hade inte mycket hemma utan jag fick kolla i frysen och hittade en påse med kycklingköttbullar som funkade utmärkt till.

För första gången testade jag nudlar utan kalorier från Risbergs.
2

När jag plockade den här hinken stod jag hemma hos mamma i hennes backe dä vi har massor med nässlor. Plötsligt kikade jag ner på den vänstra foten och ser till min fasa att den är full med myror som argsint klättrar upp mot knät. Inte undra på att de är arga. jag står med foten mitt i deras bo. Stora skogsmyror marscherar upp och ner. Snabbt hoppar jag ur boet och börjar stampa med foten. De hinner inte bita men inte långt ifrån. 

Ganska snabbt och enkelt har jag fått ihop en hink med nässlor.
Matbloggspriset
Matbloggspriset
Våra böcker på eget förlag.
Våra böcker på eget förlag.
Våra böcker på eget förlag.
Läs mer om böckerna min mamma och jag skrivit om fem generationers gamla recept (klicka på bokomslaget). Eller köp böckerna här.
Om mig
Om mig
Min bilder
Från gård i Östergötland - innerstadsbo i Stockholm. Vad mormor gjorde är spännande. Nya mattrender är kul. Min nyfikenhet på mat kommer att fylla bloggen.
Kontakt och länkar
Kontakt och länkar

Arbetar:
Kronfågel

Samarbetspartners:
VIVA Communication
Spot and Tell
Matbloggspriset


Vårt Familjeföretag

Klefstad förlag

Vår hus på Österlen
Hyr gärna vårt hus Haga i Skillinge


Vill du kontakta mig?

kinnajonsson @ gmail.com

Följ mig på:

Följ Kinna på Instagram

Follow on Bloglovin


Skafferi
Policy om insamlade uppgifter
Policy om insamlade uppgifter
Information som samlas in i något sammanhang kommer inte att delges 3:e part eller användas något annat än att skicka enstaka meddelanden till dig. Jag gillar inte heller SPAM så du kan vara lugn.
Läser in
Texter och bilder Kinna Jonsson, vänligen länka tillbaka till den här bloggen om du lånar bilder. Temat Dynamiska vyer. Använder Blogger. Rapportera otillåten användning.