08 april, 2019

Grillpremiär för året


Finns det en grill? Det var vår fråga när vi skulle till Sälen i helgen. Kamraten som har en stuga där, var inte säker. Så när vi skulle handla mat spanade hon in olika sorters grillar.

När vi kom fram så visade det sig att grillen hon hade skulle kunna funka, med risk att benen skulle trilla av...men vi tyckte att hon skulle fundera på vilken grill hon ville ha i stugan inför sommaren. Inte känna någon press att köpa vare sig en gasolgrill, webergrill eller en enkel klotgrill.

I samarbete med kockhuset kan vi tipsa om att kika på den här sidan. Här hittar du olika fina gasolgrillar som fått bäst i test 2019.

Min sambo valde att staga upp grillen i snön utanför stugan. Han tände den och grillkolen fick en fin glöd. Framför oss var det en magisk solnedgång efter en hel dag med moln. Vi kunde se över till Högfjällshotellet och den upplysta backen. Superfint att grilla i snön.

Sambon och jag var matansvariga för kvällen. Medan kamraterna bastade och rullade sig i snön fixade vi maten.

En rotsaksgratäng puttrade i ugnen och en rejäl bit svensk entrecôte skars i skivor. Vi tycker enkel kryddning framhäver smaken och det blev bara salt och peppar på den. Ingen rub och ingen marinad. Det är sällan som vi äter nötkött numera och tycker att då kan man satsa på något riktigt bra. Den här köttbiten hade en fin marmorering med fett och resultatet blev mycket lyckat.
Självklart smakar grillad kyckling eller grillad lax också jättebra till tillbehören.

Som förrätt serverade vi en favorit med rå lax och en ingefärsdressing à la Jessica Frej. Lite asiatisk touch på den som blev mycket uppskattad.

Jag hade inte alla ingredienser med mig så vi fick improvisera. Bl a lade vi på färsk koriander och jag rostade en del av sesamfröna och en del lät jag vara naturella då det blir så bra smak av båda. Eftersom vi vet att laxen är populär gjorde vi 100 g per man. Ganska mycket men allt gick åt.

Rotfruktsratängen är väldigt krämig och därför tycker vi att det inte behövs någon extra sås eller något kryddsmör till, utan valde att bara servera lite grönsaker till och kanske någon dressing för den som önskar. Jag gjorde en sallad på färsk spenat, ruccola, salladslök och broccoli. Alltså en helt grön sallad. Fräscht!

Här är receptet på rotsaksgratängen. Också den en favorit i repris men länge sen vi gjorde den.

Rotfruktsgratin (Arlas Receptbok)
(4 pers)
6 potatisar (500 gr)
2 morötter
1 palsternacka
100 g rotselleri
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk torkad timjan
2 hackade vitlöksklyftor
2 dl riven ost (med god smak)
2 1/2 dl mellangrädde

Skiva potatis, palsternacka, riv rotselleri och morötter. Förväll allt i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Blanda grädde,  med kryddor och salt. Varva rotfrukter och riven ost i en gratängform. Häll över gräddblandningen. Grädda i 225 grader ca 25-30 minuter.

Tips! Om gratängen förbereds och ska värmas, hälls lite extra grädde på ytan då den sätts in i ugnen igen. Är det problem att få gratängen gräddad i mitten men den är mörk på ytan, lägg på folie så fördelar sig värmen jämnt.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...