01 augusti, 2017

Sill à la russe eller Figges matjessilltårtaNågon som vet varför den här sillrätten heter Sill à la Russe? Jag har sökt och kanske kan det ha att göra med ett serveringssätt som heter à la Russe där man skär upp maträtter och serverar olika gäster olika delar av rätten beroende på vad de vill ha. I den här rätten är samtliga ingredienser uppskurna, upplagda men inte blandade. Eller...jag blir tveksam...kan kopplingen till Russe vara att det är rödbetor i?
Kommentera gärna om du har svaret på frågan...

Figges matjes sill, Sill à la russe

matjessill
hårdkokta ägg
inlagda rödbetor
gräddfil
gräslök
Ta en form (gärna porslin/keramik) med kant och lägg matjessill i botten. Tärna rödbetorna relativt smått. Skala och skär ägg i små bitar. Enkelt blir det med en äggskärare. Lägg rödbetor i en krans längst ut, uppepå matjessillen. Lägg ägg innanför rödbetorna i en ring. Bred över gräddfil över hela mittpartiet (ett rätt tjockt lager). Skiva gräslök fint och bred över, ganska så tjockt. Servera med en gång. Gör lagom mycket då rester av detta blir en rosa röra, nästan som en sillsallad. God men inte lika läcker att se på som den är från början.
Som ensamrätt är det gott med potatis till men detta passar fint att ställa på en buffé.

2 kommentarer:

Monica sa...

Sill a la Russe som jag lärt mig: Man kokar ägg (ca 4-5 st). Skalar och skiljer sen vitan från gulan och finhackar vitan, mosar gulan. Kokta rödbetor (4-5 st) skärs fint liksom saltgurka och saltad sill. På serveringsfatet läggs allt i skilda högar (eller alternativt ränder) på tallriken. Allt skillt för sig. Samt en klick/ rand smetana och ev. kapris. (På jularna en liknande variant men då också kokt morot, äpple och finhackad lök). Just sättet med att lägga upp ingredienserna skillt för sig och att salladen innehåller typiskt ryska ingredienser har säkert gett den sitt namn. Så god!

Kinna Jonsson sa...

Hej Monica!
Tack för inspirerande beskrivning. Ja, jag tror att detta kan stämma eller att det är rödbetor som ingår. Skulle vara spännande att se om någon mer har åsikt om detta. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...