09 maj, 2017

Vegtarisk gryta med tofu

Min sambo är världens bästa. När jag cyklade till kontoret igår lyckades jag bli prejad av en taxi och satt på akuten mest hela eftermiddagen och halva kvällen för att göra en rutinundersökning och kolla att allt var OK. Att då kunna ringa hem och säga att det skulle vara bra om du kan hitta ett recept för vi har en tofu från Sofine i kylen som behöver ätas upp och sen komma hem och få jättegod middag - det är underbar lyx. Figge du är bara bäst!

Sen måste jag säga att alla ni som kommenterade på FB och tänkte på mig gjorde dagen mycket lättare. Nu är jag bara mörbultad, inga skador och en lättare hjärnskakning konstaterades.

Så, nu undrar du säkert vad det blev...sambon som har anammat många av de nya kryddor och ingredienser lyckades med en kikärtsgryta med spiskummin och mynta. Om detta varit för 15 år sedan, när vi träffades hade det varit massor med crème fraiche och en stor rejält saftig köttbit som satts på bordet men även vi påverkas av trenderna och har börjat äta annorlunda. Sedan många år kör jag devisen att det ska vara mer grönsaker på tallriken och fint svenskt kött av god kvalitet men lite mindre. Nu äter vi även då och då vegetariskt. Recepten och råvarorna har ju blivit så mycket bättre så det är riktigt kul att lära sig nytt och jag hoppas jag kommer till det stadiet att jag även kommer att experimentera och inte köra färdiga recept. Detta kommer från ICA. Enda ändringen vi gjorde var att vi halverade mängden tofu. Det fanns ju bara ett paket hemma. Tycker nog att det räckte och kändes bra. Sofine Tofu naturell som vi fått från smakbox.

Kikärtsröra med tofu och mynta
4 port ris eller annat gryn
1 förp kokta kikärter (à 380 g)
1 röd paprika
1 röd chilipeppar
125 g salladslök
1 tsk spiskummin
2 tsk curry
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
250 g frysta sojabönor
400 ml kokosmjölk
salt
400 g tofu
1 lime
1 kruka mynta

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Häll kikärtorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.
Dela, kärna ur och tärna paprikan. Dela, kärna ur och strimla chilin. Ansa och skär salladslöken i centimetertjocka bitar.
Fräs paprika, chili, lök, spiskummin och curry i oljan i en gryta. Pressa i vitlöken.
Tillsätt kikärtor, sojabönor och kokosmjölk.
Koka upp och låt koka 5–10 minuter. Smaka av med salt.
Skär tofun i tärningar och vänd ner i grytan.
Skär limen i klyftor.
Repa och strö myntan på curryn. Servera med ris och lime.
För alla.
Rätten är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...