09 augusti, 2016

Lägg pizzan på grillen

Sommar med utekök är så najs. Sambon har haft lust att grilla pizza ett längre tag. Pizzasten har varit samtalsämne men vi valde att använda en ipiniumplåt för att få ett riktigt hett underlag. Dock märktes det att vi kunde ha eldat på grillen ännu mer för ett bättre resultat.

Jag önskade göra en blond pizza så vi bredde grekisk yoghurt på den ogräddade pizzan, skivad rödlök och tunna skivor zucchini, fetaost samt lite rosmarin. Därefter lät vi pizzan grädda i ca 15 minuter innan vi lyfte på locket på nytt. Jag tycker det är gott att strö över ruccola, droppa olivolja på och strö över flingsalt samt pinjenötter. Men återigen. Ta det du har hemma och hindra dig inte från mina förslag.
Pizzadegen är från mamma Märtha, Klefstad förlag och var så enkel att både blanda och kavla ut. Ta inte för mycket mjöl utan tänk på att det lite kletiga till viss del jäser bort. Då får du en luftig botten. Kavla ut riktigt tunt. 


Pizzadeg

(4-6 portioner)
3 dl vatten
3 msk matolja
1 tsk salt
50 g jäst
ca 8 dl vetemjöl
korv, strimlad kassler, skinka
ost
Tomatsås
chilisås eller 1 burk hela tomater
torkad basilika
torkad oregano
torkad körvel

Ta fingervarmt vatten i en bunke, tillsätt olja, salt, jäst och vetemjöl. Gör en jäsdeg. Låt jäsa till dubbel storlek. Dela i 6-7 delar. Kavla ut till långa tunna, tunna pizzor, lika långa som plåten. Lägg två i bredd på varje plåt. Bred chilisås alt, en burk mixade tomater med körvel, oregano och basilika på pizzabotten. Lägg på t ex skivad prinskorv, strimlad kassler eller skinka och strö över riven ost och grädda i 225°C tills den fått färg, ca 7-8 min.

Fyllning på pizzan ovan
Turkiskt yoghurt
Tunt skuren rödlök
tunt skivad zucchini, (använd mandolin)
fetaost
rosmarin
när den är färdiggräddad strör du över
ruccola
rostade pinjenötter
flingsalt
peppar ur kvarn
ringla över olivolja


Tips! Pizzan med korv, tomat mm går bra att frysa. Däremot kanske inte den blonda varianten. Den är godast nygräddad. DS

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...