23 augusti, 2016

Godaste gazpachon


En klar favorit som vi gör alldeles för sällan är den här gazpachon. Visserligen är det tomattider nu men oftast finns bara ganska bleka och smaklösa tomater i butik. Jag kör alltid burktomater som är skördade när de är mogna och därför har både god smak och färg. Resultatet blir alltid bra. Smakrik och mustig gazpacho.

Här är receptet.

Gazpacho Andaluz

(4-5 pers)
2 skivor vitt bröd (ca 50 gr)
750 g tomater
1 grön paprika*
1-2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
1 krm socker
4 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
2 ½ dl vatten

Tillbehör
Hackade tomater
Hårdkokta hackade ägg
Brödkrutonger
Finhackad rödlök
Finhackad grön paprika

Blötlägg brödet i vatten. Dela tomater, paprika, vitlök i mindre bitar. Lägg i matberedaren. Krama ut vattnet ur brödet och lägg ner det också. Mixa alltsammans, tillsätt socker salt, olivolja och vinäger samt vatten. Passera massan genom en sil.

Av tillbehören kan man välja några eller alla. Brödtärningar rostas i en stekpanna med eller utan lite olivolja. 

*Som en variant kan man byta ut den gröna paprikan mot en stor röd paprika som ugnsbakas i 250 grader tills skalet är blåsigt och delvis svart. Skala den och mixa ner i soppan som får en mild mjuk ton.


2 kommentarer:

Unknown sa...

godaste gazpachon, ett jättegammalt allt om mat recept. har gjort den själv i säkert 20 års tid. även barnen gillade den med alla tillbehör att plocka av (detta var innan taco-tiden). den röda paprikan gör soppan extra röd, mycket trevligare färg. rekommenderas verkligen!
trevlig blogg!

Kinna Jonsson sa...

Hej! Tack för kommentaren. Ja det är säkert ett Allt om Mat recept. Bra input. Jag tror att jag gjort om det till burktomater vilket ger ett jättebra resultat. Ha det fint!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...