04 juli, 2016

Aprikossalsa med kyckling
Persikorna var som kanonkulor. Aprikoserna var precis mjuka och lagom att använda samma dag. Så valet i frukt och grönsaksdisken var inte så svårt. Det fick bli aprikoser som hade sötma och smak. Salsan blev ett fint tillbehör till BBQ Peppar Kycklinglårfilé från Kronfågel


Aprikossalsa med rökig touch

4 aprikoser
¼ rödlök
½-1 röd chilifrukt
1 kruka koriander
lite olivolja
lite rödvinsvinäger
hickory salt
grovmalen peppar
1 msk granskottssirap eller honung

Kärna ur aprikoserna och skär i tunna klyftor. Hacka rödlök och chili. Ta av bladen från koriandern. Blanda aprikoser, rödlök, chili och koriander. Häll över lite olja, vinäger och granskottssirap och smaka av med salt och peppar. I jakten på att tömma så mycket burkar och påsar som möjligt i skåpen (då vi flyttar) blev det en svamrisotto med avorioris och torkad trattkantarell till. Även den smaksattes med hickorysaltet samt med kycklingfett och kycklingbuljong som blivit över sen tidigare tillagning av hel kyckling. Gör såhär:

Svamprisotto

1 dl avorioris till 2 personer
överblivet kycklingfett eller olja
1 dl vitt vin
kycklingbuljong, späd lite hela tiden och använd lagom så att det blir krämigt
0,5 dl torkad trattkantarell
flingsalt med hickorysmak
1 dl fint riven parmesan

Fräs riset i kycklingfett eller olja. (I det här kycklingfettet hade vi även lite färsk timjan). Tillsätt vin och vätska under omrörning. Låt puttra och tillsätt mer vätska då och då tills riset antagit en krämig konsistens. Tar ca 30 minuter. Låt svampen ligga i lite varmt vatten. Tillsätt den ca 10 minuter innan risotton är klar. Smaksätt med hickorysalt och vanligt salt – den rökta smaken ska bara anas. Riv ca 1 dl parmesan och tillsätt strax innan servering.
Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...