20 juni, 2016

Mellan hägg och syren

Efter lite efterforskning verkar det som om det härliga uttrycket mellan hägg och syren" kommer från en vandringssägen att en skomakare som tog semester då blomningen inföll. Beroende på blomningstiden blev semestern längre eller kortare.

Kandera syrener
Syrenblommor går att kandera. Ett experiment som fyllt hela handkammaren (ett rum bakom köket för förvaring) med blommor när jag gick på högstadiet. Något som jag själv glömt men mamma Märtha kom ihåg. Om blommorna användes förtäljer inte historien. Gissar att jag slängde härligheten för jag kommer inte ihåg någon tårta eller glass med blommor men å andra sidan kom jag inte ihåg kanderingen heller.

Syrensaft
Att använda syrener är alltså ingen ny idé. Läste däremot om något nytt i senaste Allt om Mat. Syrensaft - låter det lockande? Uppenbarligen går det att göra saft av blommorna. Använd fläderblomsreceptet nedan och ersätt flädern mot syrener. Undrar om det blir gott? Är det någon som prövat?

Svart vinbärsbladsaft

Farmor Irjas måltidsdryck*
0,5 hink blad av svarta vinbär
5 l kokhett vatten hälls över bladen
Låt svalna i 1 tim
tillsätt 50 g citronsyra och låt stå i 12 tim
Sila
Tillsätt 700-1000 g socker
hetta upp men koka inte

Häll upp på varma flaskor
*lyfter receptet in i blogginlägget från kommentarsfältet 2006


2 kommentarer:

Beautiful Life sa...

Syrensaft var nytt för mig också i år! Testade faktiskt och den får en rätt fräsch smak, men annorlunda mot vad jag tänkte mig (och det omdömet har jag fått från andra jag bjudit den på också). Trodde den skulle få mer blommig och liksom syrenig smak, men den blir någon annan smak av det hela :P

Fin färg blir det också!

Hälsningar
Anna

Kinna Jonsson sa...

Prova också att göra saft på älggräs med samma recept som på fläder. Jag har hört att det ska vara bra. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...