03 december, 2015

Långlagad fransyska på hjort

Oj, det här blev mycket mört och fint. Långlagad hjort i ugn. Här kommer recept. Tyvärr ingen bild den här gången men du får sluta ögonen och se det framför dig när jag beskriver det. En helt vanlig, men ändå fin köttbit blir gudomlig på låg ugnstemperatur och "rätt" innertemperatur. Röd utan att blodet rinner. Fast jag tror att råvaran i det här fallet spelar en stor roll för häromkvällen åt vi en carpaccio på en annan del av hjorten. Lite riven ost, salt, peppar ur kvarn och olivolja. Kan nog säga att den smälte i munnen så mör var den.

Men åter till den varma fina fransyskan. Här är tipsen om hur du får en magnifik köttbit.

Långlagad fransyska

1 fransyska på hjort
3-4 morötter
1 lök
3-4 stänger stjälkselleri
krydda med scandinavian forrest från Santa Maria
vispa ur stekpannan med vatten och häll i grytan
tillsätt ngn matsked rödvinsvinäger

Sås
skyn från steken
matlagningsgrädde
blanda smör och mjöl till en massa sk beurre manie

Parera fransyskan dvs skär bort senor. Bind upp köttet med hushållssnöre. Skala och dela grönsakerna i större bitar. Lägg i botten av en gryta av typ gjutjärn. Bryn köttet runtom och krydda. Lägg det på grönsaksbädden. Häll på lite vatten och lite rödvinsvinäger (eller en skvätt rödvin om du har hemma). lägg på locket och ställ in i ugn på 100 grader i några timmar. Sätt en termometer i köttet på tjockaste delen. Vill du ha rött låter du köttet få en innertemperatur på 55 grader, annars låter du det stå lite längre och komma upp i innertemperantur på 65 grader. Det är tycke och smak.
Ta sedan upp köttet ur grytan och låt vila i ca 15-20 minuter. Gärna under folie för att behålla värmen. Håll grönsakerna varma men häll av buljongen/köttsaften i en kastrull. Koka upp skyn, tillsätt först lite matlagningsgrädde därefter beurre manié i små kulor, vispa så att det inte blir klumpar och låt puttra en stund.

Servera med kokt potatis och de varma grönsakerna. Såsen ska förstås vara rykande het.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...