12 december, 2015

Julstök på Boställets vedugnsbageriUtanför Vreta Kloster i Östergötland på Boställets vedugnsbageri är det full rulle såhär inför jul.
Eftersom Karin Lorin, som driver bageriet och jag har haft kontakt under årens lopp* tyckte jag det skulle vara kul att få veta lite mer om verksamheten och och vad som är på gång.

Karriärväxling från agronom till eget företag
Karin Lorin är utbildad agronom. Efter att ha arbetat på Jordbruksdepartementet i Stockholm flyttade familjen med 3 barn tillbaka till Linköping och hon började jobba på det som nu heter Nationellt forensiskt centrum. Men Karin hade tröttnat på sitt jobb som mest innebar en massa möten och där det var svårt att se någon måluppfyllnad. Hon ville ha resultat.

På gården fanns en stor ladugård som skulle kunna passa som bageri. Sagt och gjort. Boställets vedugnsbageri startades på hösten 2011. För 60 år sedan bodde det mjölkkor där, nu bakar Karin bröd. Hon är jätteglad att driva ett företag som bidrar till försörjningen likväl som en levande landsbygd. På Boställets vedugnsbageri får hon direkt feedback av kunder eller när hon tar ut ett riktigt fint bröd ur ugnen.

Vad händer just nu?
– Boställets vedugnsbageri deltar på en hel del julmarknader runtomkring vilket gör att det blir ganska högt tempo. December är annars en litet lugnare månad i butiken berättar Karin. Bageriet konkurrerar med så mycket annat från glöggmys till luciafirande och många har en tradition av att baka själva. Vår bästa försäljning är dagen innan julafton.

Karin, har du någon julfavorit? ­
– Jag älskar saffran och våra saffransbullar penslade med smör och doppade i strösocker är riktigt goda. Men jag uppskattar det mesta med saffran, kanske för att jag inte äter det året om.

I adventstid har Karin Lorin några traditioner hon inte vill vara utan. T ex dagen då de bakar pepparkakshus tillsammans med en annan familj, en riktigt rolig sund då alla engagerar sig. Bland annat har det blivit sagoslott, traktor, långsvansbåt, fågelholk, ladugård, kyrkan i byn … I år har dottern gjort ritningar till Eiffeltornet, det ska bakas i helgen.

Vad drömmer du om i den närmaste framtiden? 

– Så här års när man inte kan sitta ute och fika är det litet trångt i kaféet och därför vill vi bygga ut säger Karin som drömmer om ett växthus där man kan sitta och fika i och samtidigt se ut över landskapet.

Hon har därför startat ett projekt via Fundedby me, Crowdfunding, som är ett sätt att finansiera ett projekt eller ett företags utveckling genom att väldigt många människor bidrar med mindre belopp via internet och sociala medier. Boställets projekt är belöningsbaserat och den som är med och stöttar deras bygge en liten belöning som tack. Här är länken om du vill veta mer och eventuellt bidra till projektet. Mycket spännande tycker jag som hoppas få höra mer om det här.

Avslutningsvis bjuder Karin lagom till Lucia, på receptet med Lussebullar från Boställets vedugnsbageri. Det här är en 2-­stegs­-raket i 2 dagar med en fördeg för riktigt mycket smak i bullarna. Längst ner avslutar hon med några tips för att lyckas med lussebullar.

Lussebullar recept

Dag 1
2,5 dl kallt vatten
2,5 dl kall mjölk
500 g vetemjöl
25 g jäst
1 gram saffran

Dag 2
500 g vetemjöl
5 g salt                 
200 g socker
200 g kallt smör i bitar (eller rumsvarmt om det är svårt att blanda in smöret)

Fyllning:
250 g smör
250 g socker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här: Blanda ingredienserna dag 1 och låt jäsa i kylen över natten. Det blir mycket när det börjar jäsa så ta en stor bunke! Blanda till exempel i en plastlåda med en träslev.

Dag 2 tillsätts övriga ingredienser. Blanda till en blank deg, gärna i en degblandare.
Baka ut bullarna direkt. Det är förhållandevis lite jäst och degen är sval så det kan ta en stund innan bullarna har jäst sig stora och fina och det är dags att grädda.
Blanda 250 gram smör och 250 gram socker och 1 tsk vaniljsocker.
Kavla ut och bred på smörblandningen.
Gör bullar av önskad storlek och form. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Eller grädda bullarna och pensla dem sedan med smör och doppa i strösocker när de svalnat något.

Låt jäsa på plåten cirka 1-1,5 timmar och grädda 8-10 minuter i 225 grader.

Tips för lyckade saffransbullar:  

  • Gör en fördeg enligt receptet ovan, du kan använda mycket mindre mängd jäst och smakerna utvecklas när degen jäser länge. 
  • Använd kallt (eller rumsvarmt smör om det är enklare att blanda in) det ger saftigare bullar. 
  • Gör ”vanliga” bullar med smör och socker i eller varför inte maxa och även riva i mandelmassa eller vitchoklad. 
  • Traditionella lussekatter blir lätt torra om de inte äts direkt. 
  • Vi brukar göra lussekatter med smör och socker i.

Om Boställets vedugnsbageri: 

Boställets vedugnsbageri har funnits i 4 år. De säljer det mesta i sin gårdsbutik och kafé men levererar också till några matvarubutiker, gårdsbutiker samt till Vreta Kluster som är ett företagshotell i närheten. Här serverar de fika och litet lättare luncher, lokalproducerat och enligt säsong så långt det går.

Boställets vedugnsbageri har öppet torsdag till söndag. I advent serveras brunch på söndagarna mellan 11­ 13.30. I julveckan har de endast öppet på onsdagen 9­17 och därefter tar de jullov och öppnar igen i januari. 

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...