07 december, 2015

Inför Nobelpriset - lilla nobelmiddagen 2015


Vad säger du om jag säger att traditioner håller ihop livet? Traditioner förenar oss med släkt eller vänner. Allt från födelsedagar, dop, begravning, jul, påsk midsommar eller advent. Stora allmänna traditioner eller små små alldeles egna som är startskottet för något nytt eller avslutning...och man sätter punkt. Som man gör med projekt på jobbet för att markera att här börjar vi och här slutar vi.

De traditioner som vi skapar själva är inte minst lika viktiga.


Syftet med middagen

Våra vänner har skapat en egen tradition som kanske inte heter något men i inbjudan står det "Inför Nobel" och avsikten är att kvällen ska stå för vår vetenskapliga förkovran (same procedures as last year). Det är alltid samma gäster, ca 16 personer inklusive barn och tonåringar. Klädsel är frack och lång klänning.  En av baktankarna med middagen är att tonåringarna måste klä upp sig så snyggt som det bara går (de har faktiskt kostym eller minst kavaj alternativt elegantare klänning och finare skor på sig). Barnen lär sig bordsskick vid finare middag, att uppföra sig lite extra belevat och vissa år har de även satt sig in i och håller tal tillsammans med sin förälder om priset.

Maten är mer eller mindre densamma. I år var det gravadlaxsandwich, boeuf bourguignon, ostbricka samt vaniljglass med hjortonsylt. Allt med tillhörande trevliga viner. Bordet är alltid vackert dukat med nobelservisen samt olika sorters glas för vitt och rött vin, selterglas för vatten. Fisk-, kött och dessertbestick. En riktigt nobel middag...:-)

Här kan du läsa om förra årets middag och om vad färgerna på nobelservisen står för. 

Gästerna ombeds att presentera varsitt pris

Inför kvällen ska var och en ska välja att tala om ett utvalt pris. Det gäller att svara snabbt på inbjudan och för att kunna få chansen att välja vilket pris man vill fördjupa sig i. Ofta väljer vi pris efter våra utbildningar och F och jag tar ekonomipriset då vi båda är civilekonomer. Fast det är oftast F som verkligen berättar om priset och jag coachar honom lite. Vår väninna som doktorerat inom medicin lät sin äkta man sätta sig in i frågorna kring årets pris i kemi och förklara hur kroppen reparerar DNA eller skickar celler som är "trasiga" till självmord. Verkligen intressant och något som antagligen svetsar dem mera samman då de just inlett sitt gemensamma liv med äktenskap och barn. Flera andra som deltar i middagen är ingenjörer och har läst fysik, fast det var länge sen. :-) En av dem presenterade priset tillsammans med sin dotter. Dottern väljer just nu utbildning på universitetet och det lutar åt KTH eller motsvarande utbildningar i Lund eller Uppsala. Övriga som känner sig manade pratar om priset i litteratur och sist men inte minst om fredspriset.

Om årets priser i ekonomi och medicin

I år fick vi intressanta presentationer och efteråt diskuterades varje pris för att förstå vad de handlar om och innebär. Intressant var t ex att ekonomipristagaren Angus Deaton gjort modeller om konsumtion som är praktiskt användbara för politiker och centralbank. Han har tittat på konsumtion, sparande och fattigdom på olika sätt. Enkel förklaring hittar du t ex här. Samma sak med priset i medicin påverkar miljoner av människor i vår omvärld då den handlade om forskning med nya terapier kring parasiter och malaria. Pristagarna heter William B Campbell och Youyou Tu. En enkel presentation hittar du här.

Priset i litteratur, fredspriset och fysikpriset

Litteraturprisets vinnare presenterades strålande. Vår vän som presenterade hade köpt 2 böcker av pristagaren Svetlana Aleksijevitj och berättade att vinnaren byggt upp sitt material på intervjuer med riktiga människor, bl a en bok med kvinnors berättelser och ett med barns berättelser. Ett av de egna barnen hemma hos familjen måste läsa ett kapitel/intervju varje dag och vår vän kunde varmt rekommendera böckerna då de verkligen är aktuella i och med det som händer i vår omvärld just nu. Ett bra val av nobelkommittén...Diskussionen som följde efter presentationen var hur påverkan är för att få just sitt förlags författare att bli vald då det betyder enormt mycket för ett förlag att få en stor volym på sina böcker. Här kan du se Nobelstiftelsens egen presentation av nobelpristagaren.

Valet av fredspriset var svårare att förstå då det gick till en tunisisk dialogkvartett som arbetat med demokratifrågor från olika perspektiv sedan 2013. Framför allt med tanke på att de endast jobbat mot samma målsättning i några få år och övriga pristagare vigt sina liv åt sin forskning samt vad vi ser att den arabiska våren resulterat i för konsekvenser med IS, bomdåd mm.  Men jag kanske inte förstår tankarna bakom valet helt enkelt. Här presenteras valet av Fredspristagarna av Norska nobelkommitén.

Priset i fysik med upptäckten av neutriners sätt att vara identitetsbytare/kameleonter var verkligen var svårt att förklara för kvällens talare. Han drog exemplet med tungt vatten och försökte exemplifiera upptäckten på andra sätt. Det var också svårt att förstå att det påverkar vår bild av universum och kanske kan ha påverkan på framtiden inom t ex miljö och klimatfrågor. Här är en presentation om årets nobelpris i fysik.

Nog från mig. Vad tyckte du om årets nobelpristagare och vad tror du deras priser kan ha för betydelse?

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...