07 december, 2014

Upplevelser är mer och mer i ropetUpplevelser är mer och mer i ropet än att bara ge bort saker. Eller vad säger du? Matupplevelser är något som är speciellt för mig och året har bjudit på flera. Här kommer ytterligare en som ägde rum i veckan då jag och min sambo Fredrik var ute hos Husmor Lisa på Resarö som ligger i skärgården nära Vaxholm.


Det är antagligen 2 år sedan jag var ute hos Husmor Lisa på en liten pressträff som hon själv arrangerat. Vi var en liten grupp som kalasade på julmat då och njöt av julens begivenheter. Upplevelsen då och nu är väldigt olika. Lisa har tagit många kliv framåt i sin utveckling. Bl a genom att hon jobbat på Pontus i hans program för att få fram kvinnliga kockar. Det känns också som om Lisa litar mycket mer på sin smak och kombinationerna på julbordet är mycket träffsäkra.Jag faller helt för hennes sillar som alla är mycket läckra. Mormors löksill är med liksom klassikern senapssill. Currysillen är jättegod och hon tar ut svängarna genom att servera en champagnesill med löjrom från Vänern. Min favorit blir till slut saffranssillen, dekorerad med torkade ringblommor. En sill som hon uppfunnit samma dag. Tokgod! Jag blir tvungen (he he) att ta om 3 gånger. Hur hon gjort den är en hemlighet men jag kommer att försöka göra en variant själv. Allt är lokalodlat hos Husmor Lisa och vi gillar den lilla lokalproducerade potatisen som är ovanligt god. Här ser du hela silltallriken inklusive ett ägg med böcklingröra. Pommeransbrödet har Husmor Lisa bakat samma dag. Vi äter oss vidare genom rätterna där också varmrökt lax med creme fraiche och brynt smör samt en gravad lax där gravlaxsåsen har en extra twist med äpple. (tror att det var det iallafall). Enligt traditionen äter man julbord som man äter sig igenom en meny och börjar med kall fisk, varm fisk, kallskuret kött, varmt kött, ost och dessert. Serveras det soppa är det allra först i ordningen först kall och sedan varm. Totalt 7 olika delar. Här är det inget undantag så efter sillen hugger vi in på kallskuret med kalvsylta, hjortpaté, hjortpastrami och hjortkorv. Till varje kallskuren "rätt finns fina inläggninger. Som t ex kanelinlagda julrödbetor, egna cornichons, inlagd syltlök mm. Skinkan på bordet har en central plats och serveras med grönkålspesto som är en alldeles fantastisk kombination med fläskkötet. Runtomkring skinkan finns tillbehör som pumpachutney, äppelmos och egen hemgjord senap. Vi äter även handgjord prinskorv, julglaserade revbensspjäll, julköttbullar och en helt underbar rödkål. Rödkålen är en av Lisas egna favoriter. 

Lisa berättar att hon tar hem en hel gris till julbordet och använder hela grisen. Det enda hon behöver komplettera med är av naturliga skäl mer skinka och revbensspjäll. 
Därefter hugger vi in på lokalproducerade ostar. På bordet finns lokalt  och egenrökt smör samt tomatmarmelad. En av kittostarna från Rindö är också rökt och Husmor Lisa vann Mattias Dahlgrens tävlinge Mathantverk 2012 med den. Vill du beställa något från Husmor Lisa kikar du här där du också kan läsa lite mer om hennes produkter. Vi har knappt plats för det söta men kan ändå inte motstå när Lisa berättar att det finns vaniljinlagda päron och kardemummagrädde. Båda faller vi sedan pladask för vita tryfflar med citrus och brysselkexen kan vi inte heller motstå.Här ser du hela dessertbordet där det även finns hemgjorda kolor och mörka chokladtryfflar.

Under kvällen dricker jag Ginger beer som är alkoholfritt då jag kör. Det kändes mest praktiskt då det tar ca 35 minuter från Tekniska högskolan och ut till Resarö. Min sambo Fredrik testar Husmor Lisas bästa champagne som hon själv är nyfiken på då den just kommit in. Det finns många sorters öl att välja bland. En Nils-Oskar plus en Morgon Dagens öl är fint till skinka och sill samt rött vin från Vin natur smakar fint till ostbricka och det småvarma.

Läs gärna här om när vi var och åt en avsmakningsmeny hos Husmor Lisa. 

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...