19 december, 2014

Om att använda rom som smaksättning och fiffigt handgrepp för tryfflar


Chokladtryfflar, tryfflar, praliner och Zacapa rom, Guatemala, lagrad rom, ron

Det är antagligen allmänt känt att konjak, whiskey och rom passar fint att dricka till mörk choklad, praliner eller tryfflar. Häromdagen hade vi nöjet att få provsmaka och se hur man kan kombinera rom och närmare bestämt Zacapa rom direkt i fint godis och sötsaker.

Bland annat fick vi smaka 3 sorters choklad, en vit choklad, en mjölkchoklad och en mörk choklad för att känna vilken vi tyckte passade bäst med Zacapa romen. Den mörka chokladen tyckte jag var den som minst passade till och blev överraskad att mjölkchokladen tätt följd av den vita gifte sig så fint med romen. Men man har ju inte samma smak så jag tycker att du ska prova själv.

choklad tryffel, ljus choklad, chokladtryffel, Zacapa ron, Zacapa rom,

Men innan vi började provsmakningen fick vi lära oss ett enkelt handgrepp av landslagskonditorn Pierre Ekelöf. Vi skulle förse chokladtryfflar med snyggt lager av florsocker eller kakao. Tryfflarna var redan förberedda och det lilla knepet vi lärde oss var att stryka ett tunt lager med smält choklad i handen. Därefter rullade vi tryffeln mellan handflatorna och sen fick den landa mjukt i florsocker eller kakaopulver. När alla tryfflarna hade ett pudrat lager kring sig så tog vi varje tryffel och rullade dem på nytt mellan händerna för att få bort överflödigt socker eller kakaopuder. Så snygga de blev och såg mycket proffsiga ut.

Zacapa rom, Zacapa ron, praliner, chokladpraliner,


Pierre Ekelöf hade skapat chokladpraliner med tunna väggar i choklad som var fyllda med Zacapa rom och sockerlag. Jättefina och eleganta!

Dessutom fick vi doppa hans syltade apelsinskal i mörk choklad och provade att dricka romen till. Jag tyckte det sistnämnda var absolut godast fast pralinerna inte kom långt efter då de var så delikata med sina tunna väggar i choklad. Den ljusare tryffeln Caramélia & Zacapa rom tyckte jag var läcker.

Pierre hade även skapat en liten tartelett med Dulce de Leche smaksatt med rom, dekorerad med en hasselnöts gianduja och en liten maräng. Mycket gott och snyggt!

Recept till några av kvällens praliner hittar du på sajten Lyx. 

1 kommentar:

elvasmatblogg@gmail.com sa...

Tur att man inte blir sugen på choklad när man ser dessa bilder.. ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...