10 december, 2014

Lilla Nobelmiddagen - en kul traditionVåra vänner har skapat något som kanske kan bli en tradition nämligen en liten nobelmiddag en helg i samband med att den stora Nobelbanketten ges. I lördags var det andra året som vi fick möjlighet att samlas till Nobels minne med ett litet gäng vänner. Lång klänning och frack är förstås klädsel på den här middagen. Jag klämde mig i en av de 3 klänningarna jag haft de senaste 10 åren - eller kanske är det de senaste 15 åren - så det är inget mer märkvärdigt än det. De sitter lite tajtare bara.

Det fina är att gästerna ombeds att prata och berätta om varsitt pris och årets pristagare. I år fick vi (Fredrik och jag) uppgiften att prata om fredspriset, om varför det delas ut i Norge samt presentera de 2 pristagarna och berätta för de andra om varför de vunnit priset. Det fiffiga är att i vårt gäng finns det ekonomer, ingenjörer, en jurist och en doktor i medicin och andra personer som är djupt intresserade av litteratur mm så de som får uppgiften är rätt väl införstådda med vad priserna handlar om. I vissa fall ser föräldrarna till att även barnen får en liten uppgift och måste sätta sig in i det här samt presentera lite fakta.

Kvällen inleddes med ett glas Pol Roger. Sedan serverades middag och vi fick anklever på toast med en Sauternes 2011 Reserve Mouton Cadet Baron Philippe de Rothschild. Därefter Coq au vin med ris och gröna ärter som ackompanjerades av en Bourgogne Clos du Grand Carquelin, Moulin-a-vent 2012. På ostbrickan fanns 2 väl utvalda ostar, en Delice de Bourgogne samt en Vully Rouge som var tvättatd i pinot vin. De var verkligt goda! Och så dessert med vanljglass, mandelflarn och hallon. Ett mycket gott dessertvin som jag vill lägga på minnet. Det var en weingut Brudlmayer Muskateller 2012. Avrundning i soffan med kaffe samt den akademiska punschen Facile.

Dessvärre tänkte jag ju inte att jag skulle blogga om det här så bildbevis saknas från lördagen men väl från förra årets begivenhet så det är de bilderna du ser.


Vårt värdpar har nobelservisen och i år fick vi veta att det finns en designtanke bakom de olika färgerna på tallrikarna och delarna i servisen. Här har jag tagit text från Rörstrands sida. 

Färgerna på tallrikarna symboliserar de fyra årstiderna, kontinenterna samt de främsta Nobelprisen:
Vitt: sommar, solens rike Afrika, kemi.
Grönt: Vår, det unga Amerika, fysik.
Blått: Vinter, det gamla visdomens Europa, litteratur.
Gult: Höst, Asien, Medicin.

Det tyckte jag var intressant plus att värdinnan berättade att man skapade servisen till 90-års-jubileet 1991 i Blå hallen där kungaparet invigde servisen.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...