17 december, 2014

Kaffegodis på 4 olika sättVilken inspirerande kväll. Fast det kändes sent att börja kl 19 och jag traskade iväg hemifrån lite halvseg så var tröttheten som bortblåst när jag kom in i den trevliga matstudion på Lindhagens gata.

Ett litet gäng med bloggare var samlat för att lära sig göra kaffegodis. Medan vi drack ett glas champagne fick vi en introduktion om lokalen NOGA som står för Nordisk gastronomi. Vi fick veta att inredning och lokal har ett nordiskt helhetstänk i möblemanget liksom matkonceptet som har norden i fokus. Det är en rätt stor restaurang med 94 platser.

Välrenommerade kocken Tomas Diederichsen som vann Årets kock 2011 och Pi Le som är ledare för juniorkocklandslaget är de som under kvällen kommer lära oss att skapa fint kaffegodis och det är Tomas som berättar om lokalen.Ett stort antal stationer i ett öppet kök ger möjlighet att ha olika typer av event, allt från företagsevent med kickoffer och teambuilding till privata saker som t ex möhippor. Jag gillar smarta lösningar som att ett stort antal stationer med spisar och ugnar lätt går att täcka över med en specialdesignad träyta när de inte används. Där kan extra kuvert dukas upp. Även om lokalen är stor och öppen känns den intim och mysig med lampor i orange och koppardetaljer som skänker en varm känsla. Man märker verkligen att det är mycket nordiskt tänk i designen.

Vi blir indelade i grupper och det finns 4 stationer där allt är lagom mycket förberett. Recept ligger på plats och alla ingredienser är uppvägda föra att sätta igång. Kul kväll då kockarna är så kunniga och verkligen vill lära ut enkla och ändå mycket delikata kaffegodisar till oss.


Vid min station gör vi chokladkola. Vad jag lär mig är att honung är naturens glykos och genom att värma honung och smälta chokladpellets i den, får man fram en massa som blir en mjuk chokladkola på ett suveränt sätt.Kolasmeten spritsar vi på silikonmatta. Därefter trycker vi fast hackad mandel och spröda frystorkade svarta vinbär samt lite flingsalt. Kolan läggs på skärbräda och skärs i jämna bitar. Hur enkelt och gott som helst. Med frukten och saltet blir det en läcker balans mellan sötma, syra och sälta.

Kombinationen med sälta, syra och sötma är mer eller mindre genomgående i de andra kaffegodisarna.

En annan grupp gjorde blåbärsmarmelad som rullades i kamomillsocker. Dessvärre ingen fin bild på det.


En läcker kola kokas med hjälp av en termometer för att få rätt temperatur.För första gången ser jag och luktar på tonkabönor. Mycket konstigt att jag inte gjort det förut. De är något mellanting mellan vanilj och bittermandel. Tomas Diederichsen beskriver doften som lik myskmadra. En smak som jag stött på i bl a smaksatt vatten men växten i sig har jag inte stött på i naturen. Tror att Linda från Matstugan på bilden var lika nyfiken på jag och luktade extra på dem.


Kolorna förses med en lite lite flingsalt och tonkabönsrasp på ytan. Bönorna rivs på motsvarande rivjärn som man har till t ex muskotnöt.

Eftersom ytan snabbt blev lite hård hård på kolan tog Pi och brände med gasolbrännare ett kort tag för att få den mjuk och flingsaltet gick att trycka in litegrann. Bra knep! Kolorna skars i lagom stora bitar och rullades tajt in i smörpapper.


Sista gruppen skapade läckra chokladtoppar med flytande innehåll. Det flytande var rabarber/ingefärssmakande vätska som frystes i silikonpattar. Ha ha, ordet för formarna var väldigt roligt. De små saft-isarna blev som små flygande tefat i formen. De lyftes ut med tandpetare och doppades i vit choklad. Ingen del fick vara "öppen" för då skulle innehållet rinna ut så fort det smälte. Sedan tog Pi fram en liten kompressor och "blåste" choklad över de vita flygande chokladtefaten. Såg inte så märkvärdigt ut förrän han lade dem på en sten då de vips såg lite extra läckra ut med en matt spännande yta i choklad.


Under kvällen hade vi skapat 4 olika kaffegodisar som alla hade olika smak, textur och form. Förutom att de var goda så var de relativt lätta att göra även för den som inte har så stora kunskaper i köket. Det fina är att det här är en kurs som du kan boka eller ge bort i present. Eller varför inte en julklapp.

Med varsin goddiebag från Fazer konfektyr och och bakat (rågkusar som jag älskar och Geishachoklad) samt små plastaskar med våra egenhändigt tillverkade godisar tog vi oss hemåt från en mycket trevlig kväll.Hela gänget samlat.

Ett stort tack till Lina som fixat det här.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...