15 december, 2014

Grymma rätter med örter


Under en kväll i september hade SPISA - örter bjudit bloggare för att vi skulle lära oss mer om deras örter då de ska relanseras. Örterna har tidigare sålts under varumärket Santa Maria och har nu fått, förutom nytt namn även nya färgglada förpackningar för att de ska synas bra i butik. Förpackningen är försedd med info och en QR kod som leder till tips om vad örterna ska användas till vilket känns mycket inspirerande. Här ser du krukorna med olika örter som är uppdukade på bordet. 

Jerry Orrebacken som jobbar på SPISA inledde med att berätta om hur man valt fyrkantiga krukor då de är mer transportvänliga och att kryddorna får en längre hållbarhet i dem. Han berättade hur de odlas och att alla deras kryddor är ekologiska. En spännande sak var att de jobbat med att få fram en frystålig basilika vilket är bra då den är känslig vid bl a transporter - alltså man kan inte ha en basilika i kylen då den även behöver sol för att klara sig...När vi kom in i matstudion var Paul Svensson i full fart att laga till de olika rätter som vi skulle få prova under kvällen. 


Bl a fixade han en liten läcker råbiff. Det lilla krassebladet har en pikant senapston och jag kommer verkligen att lägga mina blomsterkrasseblad i maten nästa sommar. Kanske kan krasseblad vara ett kul sätt att dekorera maten till nyår. I många rätter under året har jag sett att kockarna använder blomsterkrasseblad och blommor som dekoration både på varmrätt eller som här till en kall rätt. Än så länge är det inte så stor efterfrågan hos oss vanliga konsumenten men om vi börjar vilja ha tillgång till bladen kommer antaglien SPISA se till att de finns i butik.
I bakgrunden ser du potatis med mattjessill, dill och gräslök.
Gertrud Mark guidade oss igenom de olika örterna. Hon berättade generellt att örter är etylenkänsliga vilket var nytt för mig. T ex ska de då inte förvaras med färsk frukt som t ex äpple. (Typ hård avocado kan man lägga tillsammans med äpplen för att få avocadon att mogna fortare). Örterna ska stå på en ljus plats men inte i direkt solljus och vattnas underifrån. På bilden ovan ser du en brokbladig salvia. Bönor, ärtor och mynta! Otroligt gott! Bönor och mynta är en klassiskt kombination. Hade bara glömt bort det. Med det skirade eller kanske var det rent av brynta smöret fick rätten ytterligare en smakdimension. Rätten var en av mina favoriter för kvällen. 


Man blev mycket inspirerad av att skapa en dessert när nästa ört landade på bordet. En myntasort som heter Cream and berries. Visst blir man sugen på att använda den i efterrätter. Mild aromatisk myntasmak! Den på bilden användes inte till torsken...det finns ju väldigt många olika sorters mynta att använda till olika slags maträtter. Nästa rätt hade en mycket otippad smakkombination. Gul kantarell med dragon och lakrits uppepå ett pocherat ägg. Jättegott och något som jag gärna vill prova nästa höst när det är svamsäsong igen för den här kombon var orignell och smakerna gifte sig med varandra. Trolleri med olika sorters persilja...vad är det man brukar säga när en efterrätt innehåller varianter av samma sak...en variation...av persilja. Här ser du grissida med persiljerot, selleripure smaksatt med persilja och lagerblad. Väldigt gott!


En som kan konsten att koka en morot är Paul. Här har den fått smakkamrater som thaibasilika, koriander, ingefära. Den som har minsta rollen på tallriken är kycklingen men den har gett rejält med smak till moroten genom att den kokats i kycklingbuljongen. Och just så upplever jag Pauls kök. Grönsakerna är de viktiga spelarna och köttet är ett tillbehör. 


Paul är nog en av de kockar som är ödmjuk och alltid vänlig. Han gör så god och spännande mat medan han är så trevlig och glad. Så roligt att då få vara med och se när han skapar mat! Han har tid att prata med publiken också. =) Här får vi en grillad sallad med pärkon, blåmögelost, koriander och mynta. Jag gissar att du vid det här laget förstår att allt är ljuvligt gott!Sista skapelsen är en äppelpizza med korianderdill och citronmeliss. Lövtunn och urläcker. Som tur är, var rätterna under kvällen lagom i storlek. Annars hade vi rullat hem. Nu var det bara NÄSTAN som vi gjorde det.

Kvällen avslutas med att vi får fina kryddor med oss hem. Mina kryddor har hållit sig på fönsterkarmen en hel månad. En av lärdomarna som jag sedan praktiserade är att örterna är goda att kombinera och använda i samma rätt så det har blivit flera goda smakkombos.På bilden ovan ser du det ljuvliga basilikaträdet som var en av vinsterna i kvällens Intagramtävling. En annan vinst var lunch på Paul Svenssons nya restaurang på Fotografiska. 

Ett stort tack till SPISA örter som gav Fiduser och Spot and Tell möjlighet att få bjuda in och vara med och arrangera eventet på 3 orter, i Stockholm, Göteborg och Malmö. Samtidigt ett tack till Fnulan och Ylva på VIVA som hjälpte till att genomföra eventen utanför Stockholm.


Här ser du hela menyn som serverades:
– Dill, gräslök, potatis mattjessill, senap
– Rosmarin, buskkrasse, kapris, lök, råbiff
– Koriander, Mynta, päron, grillad sallad, blåmögelost
– dragon, persilja, kantarell, lakritsrot, lantägg
– thaibasilika, koriander, morötter, ingefära, kyckling
– persilja, lagerblad, persiljerötter, senap, fläsksida
– mynta, ärtor, bönor, torsk
– fänkkålsdill, citronmeliss, äpple, smördeg, socker

2 kommentarer:

Fnulan sa...

Härligt!!! Duktiga du!!

KRAM

Kinna Jonsson sa...

Fnulan - Detsamma! kram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...