29 november, 2014

Öppning av Fotografiskas restaurang


Vilken ära att bli bjuden på fotografiskas öppning där Paul Svensson står för maten. Men så typiskt. Vi kunde inte komma kvällen det öppnade utan var där kvällen efter då det var Food and Friends. Fast jag måste säga att den kvällen var minst lika bra om inte bättre. Coolt och avslappnad. Massor av intressanta matprofiler satt runtomkring oss. 

Det som är mest spännande är att på tallrikarna spelar grönsakerna huvudrollen. Kött och fisk som ingår i rätterna är tillbehör.

Foptografiska skriver själva såhär: Vårt fokus ligger på det gröna, ekologiska och närproducerade. Skapandet av våra rätter sker alltid med grönsaken i centrum, men ofta med djurriket som ytterligare smaksättare.  

Jag tror det här är en stor trend som börjar nå Sverige nu. Utomlands ser vi redan utvecklingen - det är något som jag tycker mig uppfatta från andra kockar i alla fall.Det första vi serveras är en palett med svenska delikatesser. Ägg och ägg, potatis och sill, klomkålssmörrebröd med krabba, tuschlav, champinjon och ostron, sockeralger och lenrummad torskt. Fantastisk start.Till det dricker vi en pumpajuice med äpple och citronverbena.Därefter får vi in olika rätter där bl a gul lök med jordärtskockor och hösttryffel sticker ut. Till det en liten medaljong av bisonoxe. Allt är perfekt tillagat! Man kan nästa fundera på om det finns stjärnambitioner bakom rätterna.Efterrätten är to die for. Så himla god. På tallriken ser du karamellråg, havtorn och krossad kladdkaka. Ljuvliga smaker!

Vi rullar hem i Stockholmsnatten. Mäkta imponerade!

Paul Svensson rockar fett!

2 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Det är så spännande att grönsakerna börjar få en helt annan ställning, inte bara en pliktskyldig dekoration på tallriken. Jag, som inte äter kött, tycker att det är extra kul. Sen har jag absolut inget emot att fisk eller kött också finns med i tänket. Men det är roligt att grönsakerna får ta plats och vara betydelsefulla. Rätterna ser så fina och goda ut!

Kinna Jonsson sa...

Nässelblom - håller helt med även om jag är en notorisk köttätare. Det är spännande att se vad man kan göra med grönsaker och förädla och förändra dem i oändlighet. Det är inte riktigt samma möjligheter med en köttbit. Tillbehör är viktiga för att framhäva den också.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...