23 november, 2014

Fantastiskt mat och miljö hos Husmor Lisa på Resarö

Vädret är lite smågrått men när vi kliver in i hallen hos Husmor Lisa lyser levande ljus och lyster varmt emot oss från matsalen. Borden är uppdukade med många glas och vackert gammalt ärvt porslin pryder varje kuvert. Hemkänslan infinner sig direkt. 
Vi har klivit in i en godkänd hemmarestaurang av dignitet. Utanför kan man inte längre se havet som tidigare på dagen, men både det och egen odling finns därute i mörkret.

Vi får först en underbar drink med fermenterade örter där bl a vitplister ingår. Drinken toppas med lite mousserande. Och medan vi sippar smått ur glasen får vi en del av Husmos Lisas historia. Här får vi bl a veta att hon gått från att efter Handeslhögskolan jobba som PR konsult i 25 år till att förverkliga sin hemliga dröm nämligen att jobba med restaurang.

Idag jobbar Husmor Lisa hos Pontus en dag i veckan. Målet med det har varit att försöka bli antagen i Årets kock med sin coola mat. Något som hon tror hon kan lyckas med fast det inte gick hela vägen den här gången. Lisa Lönner Pulkkinen, är ett positivt energiknippe hela hon. Inget är omöjligt för henne. Hon rengör borsten på en rotselleri och sätter den friterad mitt i tallriken så att den ser ut som en grekisk hydra, fast ofarlig och mycket vackrare. Den friterade rotselleriblasten som vanliga konsumenter inte ens ser i butik, blir tillsammans med en len rotsellerikräm, ytterligare ett spännande inslag på tallriken. Det är verkligen från rot till blast.


Allt Husmor Lisa serverar är till 90-95% egenodlat eller kommer från lokala producenter. På tallrikarna och i glasen är det kärlek och omtanke in i minsta detalj. Hennes inlagda blomsterkrassefrön ger maten en touch av charm som är oemotståndlig både i utseende och smak.
Min favorit är den lakrits och fänkålspestogravade strömmingen som är vackert mörkt grön och äppelträrökt. Strömmingen är omgiven av svart chili och svart fänkålsdill som kronan på verket. Men den ena rätten är godare än den andra. Ett pocherat vaktelägg där äggskalet är fyllt med örtsalt är delikat. En liten ankleverpate levererar i djupaste smaker med glöggele på toppen och en snabbinlagd strimmig tomat ger fin syra. 


En av de vackraste rätterna är carpaccio på fjällröding med intensiv morotspure, getosttoppar och skira morotsblommor. Den rökta ostronsåsen är superb till. Vi njuter i fulla drag med viner från Vin natur och ett lokalt öl från Gusten Larsson kött & svets och fast det är en 8-rätters-avsmakningsmeny går det även att få plats med läcker rökt ost, en av Lisas egna innovationer, där en utsökt grön tomatmarmelad ger fin sötma. Avslutningsvis får vi en len vaniljbavaroise med vildhallon och ett brysselkex. Hela middagen igenom har jag njutit i fulla drag. Vilken upplevelse.

Att man hamnat i en mathimmel utan dess like är smått ofattbart. Och att den endast ligger 25 min från Östra station är inte sämre. Alltså kan man både ta sig dit med buss och liten promenad eller med taxi för en inte alltför stor summa om man är några stycken.

Exotiskt och spännande oavsett om man är turist eller Stockholmare. Ett julbord kan bli ett minne för livet. Jag rekommenderar varmt ett besök både för mat och miljö och inte minst för alla fina historier som Lisa levererar samtidigt som maten. Verkligen personligt!


Här kan du läsa mer och hitta fler fina bilder från både lunchen och kvällen

Husmor Lisa, en restaurangupplevelse för alla sinnen, Spot and Tell
Ambitiös husmos levererar egensinnig lyxmat, Mrs Food
Magnifik kväll hos Husmor Lisa, Sandras Matkrypin
Naturviner och matupplevelser på Resarö, Hwar fjortonde dag
Husmor Lisas 8 rätters-meny, Matstugan
Hemma hos Husmor Lisa - drömmen om en restaurang hemma, Spisat

4 kommentarer:

Matarkivet sa...

Åh, hit vill jag!!

Kinna Jonsson sa...

Precis rätta stället för en matälskare. Det var så inspirerande!

Nässelblom och choklad sa...

Det måste ha varit en fantastisk upplevelse. Underbart med en sådan eldsjäl som verkligen satsar på sin dröm.

Kinna Jonsson sa...

Nässelblom och choklad - det var det. Jag kan bara varmt rekommendera att åka dit.
kram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...