07 augusti, 2014

Krydda lammfärsen med lavendel och pistagenötterI sommar har jag blivit biten av att använda kryddor som fänkål, lavendel i kombination med kött. Det började när jag var med i rapsgristävlingen och blandade olika marinader till fläsk. Så himla gott!
Korianderfrön brukar jag använda ofta och älskar att ha dem i olika rätter. Bilden som jag tog ikväll är inte särskilt bra men det är för att du ska få en uppfattning av hur rätten ser ut.
Här gjorde jag lammfärsbiffar fast jag helst hade haft korvskinn och gjort en färsk korv. Sällan jag gör korv men hade gärna velat se hur resultatet blev med den här smeten.

Ett infall fick mig att göra ett tomatsmör till som hade en lätt anstrykning av rökt paprika men bara så den kunde anas. Resultatet blev jättebra och min sambo tyckte mycket om det.

Att pressa citron över kött är något man gör i Medelhavet och jag tycker det är ett härligt sätt att få extra syra i maten. Sött, surt och salt tillsammans är ju oslagbart. Den torkade tomaten står för umami.

Lammfärsbiffar med pistage och lavendel
500 g lammfärs
1 msk lavendel
1 tsk hel fänkål
1 tsk hela korianderfrön
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
1-2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 dl kallt vatten
1/2 dl grovhackade pistagenötter
Mixa lavendel, fänkål och korianderfrön i en kaffekvarn eller i mixerbägare med mixerstav. Blanda färs, kryddor och ägg. Tillsätt vatten tills smeten får en lagom konsistens - ska vara ganska lös. Tillsätt pistagemandeln och forma till avlånga biffar. Stek på hög värme i olja och sänk sedan värmen för att eftersteka. Lägg inte i för många biffar på en gång i pannan utan stek i omgångar för att få fin stekyta.

Tomatsmör
(tyvärr mätte jag inte exakt men det här är ungefär vad som ingick)
ca 75 g smör
6-8 torkade tomater i olja (Fontana)
1/2 krm rökt paprika
ev lite salt
Lägg allt i en liten mixer och kör smöret tills allt är finfördelat. Kyl smöret före servering.

Till det här serverade jag kokt färskpotatis, en grönsallad och en klyfta citron.

4 kommentarer:

Millas Hälsoblogg sa...

Vilka spännande smak kombinationer:)

Kinna Jonsson sa...

Tack Milla!

Alexandra Wedel sa...

Det här ska jag prova så fort jag får hem höstens lamm!

Kinna Jonsson sa...

Alexandra - vad kul!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...