04 maj, 2014

Vann SPA och klättring


För några veckor sedan var jag som bloggare bjuden till Smögens havsbad och Vanns SPA. Jag har skrivit om Smögens havsbad här men inte om Vann. Så vår weekend i Smögen fortsatte på en helt annan anläggning och typ av upplevelse i och med att vi övernattade där andra natten.

Anläggningen är gigantisk med sina 156 rum. Den har en historia om vanartiga kvinnor och var den anstalt Clark Olofsson rymde ifrån. Det är fackföreningen Metall som byggt den och Gert Wingård ritat. Om han ritat den från början eller ritat om låter jag vara osagt. Själva namnet kommer från norska ordet vatten och vatten är det både inomhus och utomhus. Från hotellet blickar man ut över ett mäktigt Gullmarsfjorden. Inomhus har man inspirerats av Bohuslän ifråga om material och färgval. Det är granit och trä. Färgen inspirerad av ljung går igen i bl a möbeltyger samt de orange ärmarna på fiskarnas busaronger ser man bl a i terrassens möbler. Mycket snyggt!

På helgerna är SPAgästerna många men hotellet kan även ta emot minimässor för att det är så stort. De jobbar mycket med maten och lokalproducerat och har t o m ett showkitchen.


När vi kommer till hotellet lunchar vi och kikar oss omkring. Vi har fått ett toppenfint rum, en svit, med den härliga utsikten över fjorden men vi stannar inte på rummet utan ska ut på klättning med Jens som har världens största klättringssat 8a.se. Han ska lägga upp en vandrings/lätt klättringstur längs berget och vi får hänga med.Här och var klipper han av lite grenar och berättar hur han tänker sig lägga upp klättringsleden. Området är ganska outvecklat vad gäller klättring berättar han. Det har varit konservativt kring sättet att tänka kring klättringen här. Klättraren ska helst klättra utan hjälp av fästen och då är det svårare. Nu planerar man för en vägg precis vid ingången till hotellet plus en led med säker klättring där även den ovane kan ta sig upp och njuta av att klara av det. Sedan finns ett ställe med en utskjutande klippa ca 20-22 meter som skjuter ut som en böj över dig. Det här bjuder på en utmaning för den dom är van.

Skogen är fantastiskt vacker. Vegetationen under träden är mossbeklädd och här och där sticker harsyra och nässlor fram. Träden har späda knoppar. Det regnar lite men gör absolut ingenting för upplevelsen är så häftig i sig. Mossan är riktigt intensivt grön och det är som att gå i en trollskog, bara trollen saknas. Lite som i en Elsa Beskow illustration. När vi kommer upp på klippan har vi kommit upp 37 m ö h. Nedanför oss är ett stup men klättringen är säker och den som bli rädd kan alltid gå längre upp på Klippan. På flera ställen set vi älgspillning och vi kan riktigt se en magnifik älg ta sina promenader längs kanten. Fast vi undrar nog lite hur den tar dig fram.

Vi promenerar iväg på andra sidan av hotellet, upp till en gammal kvarn och har magnifik utsikt över Gullmarsfjorden. Maria berättar för oss att de finaste räkorna fångas här. Räkorna är rödare, sötare och lite större. Vi kanske inte väljer den enklaste vägen längs vattnet tillbaka. På ett ställe stannar vi och kikar ut på en klippa där Jens berättar att man kan klätta upp och när man inte kommer längre upp ramlar man i vattnet. Typen av klättring heter Deep water solo.

Eftersom det regnat under senare delen av dagen känns det verkligen härligt att få gå ner till ett varmt SPA med 6 pooler. Vi sjunker ner i en pool med salt vatten och tänker på sommar. Blommor, skogsljud med fågelkvitter hörs i de olika områdena. Man leker med belysningen för att locka fram olika känslor. Det är ljus i blått, lila, rött och härlig vy över fjorden. Vi tar för oss av lite frukt, vatten och grönt te. Bastar en stund och vilar lite i de sköna stolarna med vidunderlig utsikt. Hungerkänslorna börjar komma och nu längtar vi efter en god middag.

På menyn står timjanstekt oxe, del av flanken som är helt perfekt stekt och mycket god. Nu har jag inte antecknat vilket vin vi fick till men tror det var en Rioja. I vilket fall som helst är servitrisen kunnig och vinet hon väljer till oss passar mycket bra till maten.


Dagen efter inleds med en powerfrukost på den stora buffén. Med mycket energi för nästa äventyr sticker vi vidare för att besöka Smögen whisky då jag fått ett uppdrag att skriva om det. Länk kommer så fort texten är klar och utlagd på den webbsidan.

Vill du läsa mer om andra bloggare som varit i Smögen och Vann kan du gärna kika in hos Madeleine Landley på Landleys kök. 

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...