05 maj, 2014

Skånsk potatis - inte så dumt alls
För länge sen testade jag 3 olika flytande fonder utan tillsatser från Knorr. En med brynt lök-, en kalv- och en med kycklingsmak. För mig är det intressant att sätta prover i ett sammanhang och försöka använda produkterna för att se hur de fungerar i min vanliga matlagning.

Fonden eller som det är för mig, buljongen, med brynt lök fungerade utmärkt som smaksättare till en klassiker som skånsk potatis.

Skånsk potatis ja, därom tvistar de lärde dvs Fredrik och jag. Som halvt skånsk östgöte borde jag veta vad skånsk potatis är och jag hade aldrig hört talas om rätten förrän jag blev tillsammans med en urstockholmare som han. Rätten har aldrig serverats under min uppväxt så jag var väldigt skeptisk till att det inte var en ”egen” uppfinning från hans familj. Vilken tillit till min bättre hälft jag har…ha ha! Men när jag slår i kokböcker dyker rätten upp på flera ställen. Bl a i en underbar bok som bara heter potatis, fest & fakta – störst, bäst, godast men även i boken Kok- och hushålls-bok av Anna Maria Zetterstrand från 1863. Däremot hittar jag inget liknande hos Charles-Emil Hagdahl. Visserligen skriver han om en stuvad potatis men kokt sådan och ingen starkare smaksättare än att lök brynes från början. Måhända att det var för enkel mat för de som lämnade recept till Hagdahl då det känns som om den är rätt bondskt i sitt ursprung.

 Hos Anna Maria Zetterstrand heter potatisen rätt och slätt Brynt potatis. I receptet tar hon ”tillvara på skumfett från oxstek”. Hon tillsätter råskalade potatis som får fräsa en stund och därefter lite buljong eller något köttspad som inte är för salt samt lite soja. Ingen lök dock. När den är kokt serveras den i sin sås till kötträtter. Tilläggas kan ju att lökfonden passade mycket bra i den skånska potatisen som jag själv gjorde.
Skånsk potatis är gott att servera som tillbehör istället för kokt potatis.

Skånsk potatis
4 portioner
8-10 potatisar
1 gul lök
mjölk
buljong
salt
peppar
persilja

Skala och tärna potatisen och löken. Fräs potatisen lätt utan att den tar färg upp till 5 minuter. Tillsätt löken och fräs ytterligare ett par minuter. Späd med mjölk och buljong, ungefär lika delar så att det täcker potatisen. Låt småputtra tills potatisen är mjuk. Tillsätt eventuellt finhackad persilja.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...