03 maj, 2014

Afternoon tea, bakelser och tekunskap

Visste du att det finns blått te? Det visste inte jag. Massor med tekunskap när Matstugan och Spot and Tell arrangerade en härlig eftermiddag hos Skogshem Wijk med afternoon tea som tema. Först ut var Fredrik Skeppstedt från Tehuset Java som just berättade att det finns blått te och bjöd oss på mycket intressant tekunskap.Tehuset Java startades 1932 i Lund. Fredriks föräldrar köpte det 1972. Idag drivs företaget av honom fru och syster idag. De har 4 butiker, Stockholm, Lidingö och Lund.

Varför dricker man då Afternoon Tea? Fredrik berättar att Grevinnan från bedford blev så hungrig och därför införde man det. Först var det något för överklassen men sen så spred det sig. High tea kan man säga i vissa delar i England och det har blivit ett modeord.

I England dricker man bara en typ av te, starkt, med mycket färg och socker. Fredrik tipsar om en dokumentär på history channel om the Boston Tea Party som är grymt bra. Hittar tyvärr inte länken. 
Vi får testa ett Darjeeling first flush med mycket karaktär av grönt te. I teet får man fram en beska som är bra till blandat sött och salt. Darjeeling kallas även för teernas champagne.

Vad är då te? Bladen kommer från plantan camelia sinensis som kan bli ett stort träd men ofta mkt lägre höjd. Och som bekant plockar man bladen. Beroende på hur de bearbetas blir det olika sorters te.
Ceylon broken kallar man för rött te i Indien medan vi kallar Roibus för rött te på våra breddgrader. Vilket egentligen inte alls är något te. 


Teet oxideras, en del säger att det fermenteras. Ett pure te är jäst och det kallas för jäst te men alla andra teer är oxiderade. Det teet är extremt ovanligt, enda teet man kan laga, använder som en valuta, tävlar med teet osv. Med andra ord det mest exklusiva te som finns. 

Är de vanligaste klassificeringarna på teer är: 
  • Vitt te
  • Gult te
  • Grönt te
  • Oolong te
  • Svart te

Vitt te bara ligger och torkar men anses som det finaste. Det är exklusivt och dyrt. Tidigare var det bara kejsaren i Kina som fick dricka det. Gult te var enbart avsett för kejsarfamiljen då deras färg var gul. Fredrik förklarar att för att uppskatta vitt te måste man ha druckit mycket grönt och Oolong te. Det luktar gräs och blir vitt i koppen men med subtila smaker,


Här är alla olika tesorter uppradade som bjöds runt. Till höger i bilden ser du en bambu visp som ser ut som en borste. Med den vispar man matcha te. På vispen sitter en tofs som inte är prydnad utan det är viktigt att veta vad som är fram och bak på vispen. Det finns även vispar med olika antal vispspröt.
Machta te är det te som innehåller mest antioxidanter.

Fredrik berättar att man kan ånga eller woka sitt tee. I japan ångar man sitt te. Det har en algig, popcornkaraktär är klarare i färgen, glansigare och mörkgrönt. I Kina och resten av världen wokar man sitt te. Andra intressanta saker är att i Kina är teer tyngre och jordigare medan Indiska teer är lättare och friskare.

En sak som jag praktiserat sedan den här dagen är att använda rätt mängd teblad till en kanna. Det behövs bara 2 gram te till 2 dl vatten. 2 gram motsvarar en halv teklämma. Vidare får vi veta att det är viktigt med temperaturen på vattnet, beroende på vilket te man dricker 70-75°C varmt vatten. Taninner frigörs när det är för varmt vatten vilket händer när man använder kokande vatten.
HAPPYsthlm startade utifrån att Caroline Lindholm, Kajsa Aronsson och Katarina Andersson hade ateljé tillsammans under 10 år. Sen beslutade de sig att jobba under samma varumärke vilket blev HAPPYsthlm. Caroline är på plats och har med sig små brickor i form av en droppe, som är en deras senaste produkt. Droppen finns i olika färger med prickig design samt en större variant som skärbräda och den blir superfin som underlägg för bakelser, scones mm som serveras. Tanken med brickorna är just att ha ett underlag för en smörgås på morgonen.

Caroline visar också fina bilder på hur de lagt flera av brickorna i mönster (lite omlott) och dukat bordet med olika grejer på. Brickorna går att köra i diskmaskinen, och är svensktillverkade på Öland. Överhuvudtaget jobbar HAPPYsthlm med svenska företag som tillverkar. Sedan några år tillbaka har de själva en liten butik i gamla stan och tycker att den är bra då det är kul att träffa dem som verkligen köper deras produkter. Butiken ligger mitt emot Gudrun Sjödén. Caroline berättar att mat egentligen är hennes grej och ibland gör hon större silverföremål på beställning men det som finns i butiken ur hennes produktion är smycken i silver. De andra två står för textildesign, glas, keramik och gjutjärn. Massor av fina saker för köket och hemmet.
Caroline ger oss olika tips hur man kan duka. Bl a har hon vikt servetter och fäst grova snören med påskliljor, band med tunnare blommor eller vackra fjädrar mm vilket var både inspirerande och snyggt. Allt utom ett shortbred på bordet är bakat på Kungsörnens nya mjölsorter.  Flera av dem glutenfria som Bovetemjöl, Mandelmjöl och Majsmjöl. En den mixer ligger också i som t ex en surdegsmix, en macarons mix mm. Vi får en hel korg med oss hem och jag är så spänd på att testa dem. I tidningen Hembaka som också fanns med i goodiebagan fanns massor av fina recept, tips och kul grejer att testa.
Bloggaren och kokboksförfattaren Anette Rosvall presenterar sin bok Afternoon tea och medan hon gör det får vi testa de här bakverken. På droppen ser du Lemon drissel cake, Sticky tuffy pudding och Rhubarb ginger. Alla var mycket goda!


Anette berättar hur hon inspirerats till boken Afternoon Tea & det bästa från Storbritannien. Allt började med en språkresa och hon bodde utanför London. Familjen tog med henne till London körde igenom allt i London. Gick på Browns med mörkbruna skinnfåtöljer, stärkta linnedukar, riktigt tjusigt. Där kommer personalen in med en etager. Anette beskriver det som om hon var i himlen som knubbig tonåring. Hon älskade mackor, scones och marmelad och tårta.  Efter det har hon en ongoning loveaffair med afternoon tea.

Vi vill ju förstås veta vad hon tycker är klassiskt för Afternoon Tea och vad som ska vara med.
Scones med clotted cream. Anette säger att man kan vispa upp en mascarpone med lite lite socker i som blir en fusk clotted cream. Clotted Cream tar annars 6 timmar att göra. Sen föreslår hon ägg med lite majonnäs och en gnutta chili. Lax cream cheese med lite pepparrot är också ett förslag. 

Vad är det nya, twisten är nästa fråga. I den här boken är Anette koncentrerad i det klassiska. I version 2.0 generellt tror hon att vi kan börja baka med matcha teet och få in det i bakverken. Man kanske tänker lite mera sofistikerat och lite mer smaksättningen.

Hennes bok innehåller 80-90 recept. Hon har varit tvungen att välja bort massor. I boken får råvarorna prata. Är det citron får den prata och är det rabarber och ingefära får de tala.


Bordet är dukat med fina koppar Aureus från Villeroy och Bosch. Kannan med tesil heter Artesano och kommer också från Villeroy & Bosch. En sån skulle jag verkligen velat ha. Dukar och annat fint påskpynt står Indiska för.
Festfixarna själva Matstugans Linda och Spot and Tells Agnieszka i Oleana and friends kläder som de blev sponsrade med just den här kvällen. Vi fick ett par fina handledsvärmare. 


Yankie candles väldoftande ljus som låg i Goodiebagen kommer väl till pass i huset på landet.

Innan vi går tävlas det om att gissa teer i olika burkar samt antal godispåsar i en jätteburk. Skumt nog gissar jag närmast på båda sakerna och med mig hem har jag en jättelåda med otroligt mycket från Tehuset Java, både godispåsar, teer, tesilar, choklad mm. Så fint. Det roliga är att min sambo som inte dricker löst te i vanliga fall verkligen gillar Lundablandningen och det blir säkert fler turer upp till butiken på Odenplan i framtiden.


Här hittar du fler blogginlägg från eventet

Afternoon tea 40 plus

4 kommentarer:

Anna-Karin sa...

Wow, du fick verkligen med all kunskap från kvällen! Bra skrivet :).

Kinna Jonsson sa...

Anna-karin - tack, vet inte det men rätt mycket för jag skrev ju som en tokig. =) Tyckte det var så intressant.

♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥ sa...

Det var himla intressant och matnyttigt! Linda bjöd med mig på Afternoon Tea på Grand Hotell i fredags... skulle kunna gå på Afternoon tea hela tiden :)

Kinna Jonsson sa...

Bambi - det skulle jag med. Vad kul att Grand har Afternoon tea också. Känns riktigt internationellt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...