16 april, 2014

Rotsaksrösti och rouille - fina tillbehör till lammsteken i påskAv många anledningar brukar vi spendera påsken i Skillinge på Österlen. Ljuset i Skillinge är helt superbt och det är nu man verkligen möter våren. Konstrundan som lockar många tusentals människor lockar även oss och så har vi ju ett härligt hus efter mormor i den lilla fiskebyn. Huset ligger ca 250 m från hamnen så promenaderna blir många längs havet.

Man säger ju att havet suger och hungrig blir man också. En lammstek står oftast på bordet hos oss på påsken även om det inte direkt är en svensk tradition. Lamm föds ju traditionellt inte under den här tiden på året men trots det har uppfödarna sett till att lägga om produktionen så att det nu finns svensk lammstek i butikerna. Jag skulle aldrig köpa Nya Zeeländskt lamm. Hellre avstår jag då och hittar något annat att sätta på bordet. Till lammet serverar vi en rösti av rotsaker. Rotsaker tycker jag är mer passande än något annat då de flesta vårprimörer låter vänta på sig ännu ett tag.

I en av de gamla kokböckerna har vi även hittat en favoritsås att servera till och det är en rouille till kött. Bakom recepten i boken står en av de bloggare som jag känt längst nämligen Nässelblom och choklad. Rouillen är gudomligt god med en kokt potatis som bas och en majonnäsliknande konsistens. Lite av en ailloli med sin vitlök men kummin och paprika pulver ger den karaktär. Det är så gott till både rotfruktsröstin och lammsteken.


Rotsaksrösti
9-10 pers
10 potatisar
2 morötter
1 liten lök
1/4 rotselleri
Salt
Riv den skalade potatis, morötter sam sellerin i matberedaren. Skiva löken fint. Blanda alla ingredienser i en skål. Salta. Hetta upp stekpanna med smör. Lägg i skålens innehåll. Sänk värmen till 2:an. Stek försiktigt under 45 min. Fös ihop  och packa massan lite med jämna mellanrum. Vänd röstin. Använd ett stort lock för att vända röstin. Smöra locket lite innan alternativt lägg ett smort smörpapper på locket för att få en jämn yta att stjälpa upp röstin på. Smält en smörklick i stekpannan. Låt den därefter glida ner i stekpannan. Stek ytterligare ca 30 min på andra sidan. Värm vid servering. 


Rouille till kött (obs det blir en stor sats som räcker till många)
2 kokta potatisar
1 schalottenlök
4 vitlöksklyftor
1 äggula
2 msk rödvinsvinäger
1 msk hel kummin
2 msk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
2 dl matlolja


Lägg potatisarna, löken, vitlöken, äggulan, vinägern och kryddorna i matberedaren. Kör tills ingredienserna finfördelats. Tillsätt olja i en fin stråle medan maskinen bår. Servera den kalla såsen till grillat kött.

Receptet kommer ur Atlantis Nya Såsbok som ut 1999. Hittar du den på antikvariat kan jag varmt rekommendera den. Eva Fanqvist Skubla har gjort recepten.

PS Om du läst ända hit får du gärna kika in på huset i Skillinge som vi hyr ut under sommarhalvåret. =)  DS

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Vad bra med goda förslag på tillbehör till lammsteken! J har köpt en stek som ligger och väntar i kylen. Han tänker marinera den och tillaga på grillen, tror jag. Långsam indirekt grillning pratar han om... Tillbehören brukar jag fixa och dina idéer lät mycket intressanta! Rösti, DET var alldeles för länge sedan!

Glad påsk önskar fröken Dill

Kinna Jonsson sa...

Fröken Dill. Tack, vad roligt att det inspirerar. Älskar rösti med både bara potatis eller med blandade rotfrukter som den här.
Hoppas den blir bra. Lägger till lite tips för att vända den. Se ovan.
Glad påsk!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...