27 april, 2014

Ribbenstek med ciderMat ska inte vara särskilt svårt att få till och ju färre ingredienser desto mer intressant. Ibland känns det som om många ingredienser inte tillför något mervärde. Det är därför jag är i full beundran av läckra, fina råvaror, några få kryddor och som resultat en underbar doft och smak.

I närmaste närbutik finns sällan kött med svål men passar på då det finns en välsorterad köttdisk. Blicken stannade vid en stor skinkstek visade sin bästa sida. Medan svålen skars med en mattkniv i 1/2 cm i tjocka skåror och köttet slogs in hade jag och säljare informationsutbyte. Bl a berättade han att före jul säljer de ca 500 kg grisfötter. Under övriga delar av året säljs knappt några. Vidare tittade vi på grissvansen som kan se ut som en fyrtaktsmotor när man vrider den på ett visst sätt. Det har jag sett vid slakt när jag var liten. En liten köttbit som låg i disken hette grisens hemlighet men hur den anrättas får jag återkomma till. På själva disken runt om låg bra recept på olika delar av det kött man kunde köpa. Klart att flera receptblad fick följa med ner i påsen.

Så, varför var nu svålen så viktig. Jo, ett gammalt sätt att tillaga skånsk fyllt sidfläsk är att man skär rutor i svålen som sedan blir läckert knaprigt när fläsket steker i ugnen. Länge har jag velat prova men det längsta jag kom till var fyllt sidfläsk på mormors vis. Nu ville jag prova Ribbenstek med cider från Danmark, ett recept jag hittat i Buffé nr 10/2009. Bara 4 ingredienser; fläsk, äppelcider, salt och peppar. Resultatet var underbart gott. Till saken hör att jag glömde köpa cider och blandade en del äppelcidervinäger med 3-4 delar vatten istället. Vilket blev minst lika bra.

Ribbenstek med cider
ur Buffé 10/2009
6-8 portioner
Tillagning drygt 1 timme i ugn

1 1/2 kg färskt sidfläsk (skinkstek med svål går också bra)
5 dl äppelcider, gärna torr (jag tog 1 dl äppelcidervinäger och 4 dl vatten)
4 tsk salt
knappt 1 msk svartpeppar
Servera med rotfrukter eller som i Danmark med rödkål. I mitt fall är det rotfrukter som bakats i ugn ca 35-45 minuter. På bilden har jag tillagat en skinkstek vilket krävde längre tid och då användes ugnstermometern för att fastställa när köttet var klart. I Buffé står det ”billigt sidfläsk ger mycket fest för pengarna.” och jag håller med. Köp köttet vid manuell disk och be att få svålen ”randad” med 1/2 cm mellanrum. Snitten ska precis gå igenom svålen.
  1. Sätt ugnen på 200°
  2. Randa svålen om du inte redan fått hjälp i affären. Mattkniv fungerar bra.
  3. Gnid in svålsidan med salt. Krydda med peppar runtom.
  4. Lägg i ugnssäker form med svålen nedåt. Sätt mitt i ugnen.
  5. Vänd köttet efter ca 20 minuter.
  6. Häll på vätska så att det täcker upp till hälften av köttet.
  7. Flytta upp köttet till övre delen av ugnen och låt bräsera i ytterligare 45 minuter.
  8. Täck eventuellt med aluminiumfolie så att svålen inte bränns. Den ska bli knaprig!
  9. Skär upp i tunna skivor vid servering.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...