30 april, 2014

Klassisk laxpudding kan lagas på resterLatmansmat då det finns kokt potatis över då den inte tar särskilt lång tid att förbereda, ca 15 minuter. Resten sköter ugnen om. Man kan antagligen också tänka att det kan vara en typisk rätt som också är toppen för fiskrester. För visst går det att ta kokt överbliven lax också. Salta då gärna lite extra bara.

Det är enkelt att varva ner ingredienserna i en ugnsfast form och sätta in i ugnen. Eftersom det är insaltad lax så är det säkert en vardagsmaträtt från förr. Salta var ju ett av konserveringssätten då kyl och frys saknades. I dåtidens kosthåll gällde det att variera maten och det här var ett sätt. Ibland var tillgången på lax så riklig att man enligt lag inte fick servera salt fisk mer än ett visst antal dagar i veckan. Istället för salt lax går det att använda rimmad lax.

Receptet kommer från den härliga boken Stora Köksskolan av Görn Helleblad men är nästintill identiskt med recept från Halland där laxpudding var vanligt. Att det inte finns nedskrivet bland mormors recept beror säkert mer på att det är lätt att laga för en erfaren husmor och sitter i fingrarna. Mormor bör ha haft salt fisk i hushållet då hon kom från fiskeläget Skillinge på Österlen. Men för den som inte lagat det förr behövs proportioner för att veta på ett ungefär vad som är lagom. I det här receptet är det dock färre potatisar än i originalet då vi tycker det blir godare så. Originalmängden är angiven inom parentes.

Laxpudding
Skiss efter Görn Helleblads Stora Köksskollan, AoM 1980
4 portioner

Laxpudding en klassiker som serveras med skirat smör och krispig isbergssallad.

300-400 g salt lax i skivor
5 kokta kalla potatisar (8-10 i originalreceptet)
1 stor finhackad gul lök
2 msk smör
1 knippa hackad dill (tag gärna fryst dill)
kvarnpeppar
3 ägg (4 i originalreceptet)
3 1/2 dl mjölk

Vattna ur fisken om den känns salt. Kan vattnas ur i upp till 10 timmar. Fräs den hackade löken och lägg i botten av en ugnsfast form. Lägg i ett lager med skivad potatis och därefter ett lager med lax.
Krydda med vitpeppar och strö över rikligt med finhackad dill. Gör om proceduren och avsluta med ett lager potatis. Vispa ihop ägg och mjölk och häll över puddingen. Grädda i 225°C ca 45-50 min.

Stick med en kniv i mitten och se om den är klar.

2 kommentarer:

Greyerzer sa...

Förutom den franska varianten med vinägrett gillar jag även den sydtyska kalorisnåla blöta varianten som finns på alla folkfester. Det här är en ovanligare sort med apelsin, annars gillar jag den med gurka också.
http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2014/03/potatissallad-med-apelsinsmak.html

Kinna Jonsson sa...

spännande variant på potatissalladen. Den provar jag gärna. Gillar just de tyska varianterna med vinägretter. Tack!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...