21 april, 2014

Besök på Smögen och Smögens hafvsbad

Tänk vilken drömhelg. Vi har varit bjudna till Smögens Hafvsbad för få testa olika saker som anläggningen och Vann SPA har erbjuda och så har vi testat maten förstås. Inlägget nedan blir därför lite blandat/off topic då det inte bara handlar om mat utan om helhetsupplevelsen på Smögen, Smögens hafvsbad, SPA-besök, Smögens fiskauktion, vandringar och havskräftsfiske (kräftsafari).

Friluftsleden Hästen
Dagen på Smögen börjar vi med att promenera längs friluftsleden Hästen som invigdes förra våren vid Gökottan. Landskapet är magnifikt. Solen ger oss färg i ansiktet och vinden drar oss i håret. Vi fotar då jag även kommer att blogga på en annan hemsida, ett uppdrag för en annan aktör – håll utkik så kommer du få se vad det är.

Vill du veta mer om mina uppdrag kring sociala medier som konsult och som skribent får du gärna läsa mer på min företagssida Fiduser.se


Kurortshotell i skandinavisk stil
På eftermiddagen när vi kommer till Smögens hafvsbad möter oss en härlig träbyggnad som är det ursprungliga kurortshotellet. Inredningen känns skandinavisk i trä och ljusa färger. När vi kommer upp på rummet som egentligen är en svit, möts vi av Cava, praliner och färsk frukt i bitar. En helg kan väl inte börja bättre. Men innan det är dags att slappa tar vi ytterligare en tur runt klipporna eftersom solen värmer och det är fantastiskt väder.


SPA, lokalproducerade produkter och tångbad
På kvällen känns det skönt att krypa ner i ett härligt bad på SPA-avdelningen. Vi har valt att bada tångbad för det känns som det mest ovanliga man kan hitta på. Personalen är proffsig och alla som jobbar med SPA-delen är utbildade i klassisk massage. Vid incheckningen får vi ett litet set med schampo, duschcrème, saltskrubb och bodylotion från MARIA ÅKERBERG. Alla produkter är lokalproducerade av Dermanord i Frillesås. Jag verkligen älskar produkterna! Ovanligt för att vara mig.

Tången till badet är lokalproducerad och tas in ute till havs och torkas. Det går att köpa engångs-tångbad för den som önskar. Mycket coolt tycker jag. Avslappnande musik, levande ljus, ganska varmt vatten, kuddar bakom våra huvuden och en vänlig person som tittar till oss i tångbadet gör att vi verkligen känner oss ompysslade. Vi skrubbar oss med tången och njuter. Efter en halvtimme kliver vi ur och går ut i själva pooldelen.


Självklart tar vi några simtag i den större poolen och sitter länge i jaccuzzin. Vattnet är vackert grönt av mosaiker och smakfullt. Det är helt underbart och jag känner att det är något jag behöver som tar mig bort från stress och press i vardagen. Mysigt också att få ha sambon Fredrik med för att dela på upplevelsen.Klädsel och matsal
Något möra och röda i ansiktet klär vi oss fina för att avnjuta en god middag. Jag känner mig glad över att jag propsade på att vi skulle ta med oss klänning och kostym. Det känns helrätt i den här omgivningen.

Matsalen är sober och lagom belyst samt har samma nordiska prägel, ifråga av färgval och möbler, som övriga delar av hotellet. Inredningen känns snyggt avskalad. Bekväma soffgrupper är placerade helt nära baren. Vi blir väl omhändertagna av omtänksamma servitörer och får säkert ett av de bästa borden då vi har en magnifik utsikt mot havet och den rosafärgade skymningen som ger klipporna varma toner. De vita husen är typiska för området och så otroligt fina med sin vita färg. De enda husen som är rödfärgade på Smögen eller målade i starka kulörer med rött, gult, grönt och blått är sjöbodarna i hamnen.

Mat, meny, lokalproducerat och säsong
Menyn framför oss är väl genomtänkt med 2-rätters eller 3-rätter komponerade med omsorgsfullt valda råvaror och vinpaket för den som önskar. En två-rätters passar oss bra och vi börjar med förrätten där sidfläsket kommer från Lilla Spännefalla och som vann SM Guld i Mathantverk 2012. Det ackompanjeras av en lagerbladscreme, bakade betor och bovete med persilja. Kombinationen känns läcker. Till det dricker vi ett glas rött ur vinpaketet en Côte de Rhone, ett vinpaket som dock skulle kunna sticka ut hakan lite mera smakmässigt sett.
Sidfläsket spelar huvudrollen på tallriken, saltat och varmrökt och har en lätt rökt smak.Efter det får vi regnbåge med citronbakad fänkål. Jättegott! Den gröna sparrisen är varsamt kokt och här är jag kanske lite undrande över de gröna grönsakerna t ex om det redan finns sparris och färsk spenat. Men samtidigt vet jag att just precis nu är det som svårast att lägga något på tallriken som känns fräscht och aktuellt. En utmaning för en kock som vill jobba med säsong och lokalproducerat. Det vita vinet till fisken skulle kunna ta tag i våra smaklökar ytterligare. Vi njuter av vår middag.

Havskräftsfiske på programmet
Nästa morgon vaknar vi vid soluppgången. Ett rosa skimmer sträcker sig in i rummet genom de vita skira gardinerna. Helst hade jag velat stanna längre i sängen då den är riktigt skön men det är bara att hoppa i varma kläder för att ta oss ut med båt och fiska havskräftor.

Powerfrukost
Så vi susar ner till matsalen för att inta en riktig powerfrukost. I entrén av matsalen i en träbåt har man dukat upp müssli, nötter, frön, yoghurt samt fil. Längre in finns olika sorters bröd och pålägg att välja bland så vi känner oss väl rustade för en förmiddag på sjön med start hos Smögens fiskauktion och en presentation av hur det går till. 

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...