05 april, 2014

Nytt supercoolt ställe på Sveavägen - här serveras signaturdrinkar
Roligt att bli inbjuden till nyöppnade ställen. Metropol Palais, det sk Metropolpalatset som fram till 1985 var en biograf är varsamt renoverat och öppnade i mitten av februari i år. Hela inredningen med inspiration från pompeji, färgsättning, fresker osv känner jag igen från att jag höll i renoveringsprojektet av trappuppgången i vår bostadsrättsförening som ligger lite längre ner på Sveavägen. Man blir glad över att interiören i Metropol Palais är så intakt att både fresker och de vackra originallamporna finns kvar. Precis vid ingången har man valt att placera en stor filmvisningsapparat som är inköpt och minner om svunnen biografhistoria då lokalen ja antagligen hela huset var tänkt att bli ett stort nöjespalats.

Matsalen går i fransk brasseriestil. I love...då det minner mig om mina fantastiska galna år i Paris då jag gärna gick på brasserie och hängde på barer långt in på småtimmarna. Längre in och en trappa upp finns en intim bar med vinröda sammetssoffor och småbord som kan bli en riktig hit. Jag känner redan att det här blir ett jättecoolt ställe att frekventera. Inte minst för att restauratören bakom anläggningen heter Roland Persson, fd ägare till franska matsalen på Grand Hotell och Carl Michael på Djurgården samt Ia Orre, sommelier, har sitt finger med i spelet.

Ostron och champagne möter oss och sedan ska vi alla delta i en "cocktailskola" med drinkar som är skakade, muddlade och rörda. Det är hur roligt som helst att både se och höra den underhållande barchefen Fredrik Wallin förevisa signaturdrinkarna först, för att vi sedan själva ska skapa dem.

Första drinken heter Metropol rose (bild) och vad annat kan den heta? Drinken ska röras då Fredrik vill ha den klar. Med gin, Lillet rosé, grapefrukt och citron har den en härlig fräschhet. Som pricken över i ingår det ros-socker. En vätska som jag tolkar skulle kunna göras på sockerlag och rosenvatten - men självklart går den att köpa. Cocktailen har en fin skumkrona då äggvita ingår och för att få det skakas drinken utan is och isen tillsätts efteråt.Nästa drink heter The Artist och ska ge 1920-talskänsla. Bl a ingår gin, Dubonnet, citron och Absint samt flädertonic. Högst upp i glaset tronar en ätbar blomma. Vi ska kunna tänka oss sommar och terrasskänsla. Och det går verkligen med sötma, fräshhet av citron och bubblor av en läsken. Den vackra röda färgen kommer från granatäppelsirap. Men den är inte alls något mesigt longdrinksaktigt utan får en kaxighet av absinten, och aromatiska kryddor. Gah, jag längtar redan efter sommaren. Månne det blir terrass utanför restaurangen...
Efter det är det vår tur och vi blandar en Julep Aphrodisiac med persikosmak. Istället för bourbon som ingår i en tradisionell Julep används konjak och vi blandar cognac, mynta, torr Vermouth, lime, mandelsocker samt persikokrydda. Den hälls upp i en silverfärgad bägare som fylls på med is och dekoreras med mynta och citronskal. Drinken blir en verklig favorit då jag älskar mandelsmak. För mandelsmaken används en mandelsirap "Orgeat" som kan finnas på välsorterat Systembolag typ det vid NK. Ett trick från bartendern är att klappa till myntan för att få ut mer smak ur den. Bild på mig och John Magner när vi (typ han) blandar till drinken). 

Vi blandar även en Quebeck cocktail (bild) som rörs för att bli kylig och klar med Rye Whiskey, Amer Picon, Maraschinolikör, Lillet blanc samt slutligen en klassisk Negroni med, Gin, fläderlikör, Suze och Lillet blanc. Fläderlikören är av märket St Germain och har vunnit alla priser som går att vinna. Ginen är en Tonqueret - en av mina favorit ginsorter.

Självklart behöver vi tilltugg till all alkohol och någongång i halvtid serveras vi den ljuvligaste charkbricka i flera nivåer. Här finns förutom välsorterade charkuterier även ett par fina patéer och oliver. Till det äter vi läckert bröd.

Som sagt, det här kan verkligen bli ett favoritställe och redan nu vill jag dra med sambon och vänner hit då det verkligen har charm.

På Metropol Palais barmeny hittar du alla härliga cocktails.

3 kommentarer:

Millas Hälsoblogg sa...

Tack för tipset:)
När jag var i Stockholm förra helgen hittade jag och dottern ett ny öppnat cafe med enklare mat. Det var cyklar som var temat för cafet så stället heter cykelcafet ligger på söder:)

Kinna Jonsson sa...

Hej Milla! Tack för tipset. Har du bloggat om det?
=)

Millas Hälsoblogg sa...

Ja skrev lite om det härom dagen:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...