25 mars, 2014

Nespresso har flyttat in på F12Samarbetet med Nespresso och F12 presenteras av Melker Andresson, Daniel Couet och Helena Lundquist. Följ gärna på Instagram.

Nespresso officiel leverantör
Igår var jag inbjuden till F12 (Fredsgatan 12) och en exklusiv skara lyssnade när Helena Lindquist VD Nespresso Business Solutsions dels tillkännagav att F12 ska börja arbeta med Nespresso samt att hon berättade om att Nespresso kommer att leverera det officiella kaffet till Bocuse D'Or. Hon fördjupar sig först kring själva tävlingen. Man förstår henne precis när hon uttrycker det och som jag tror flera med mig i rummet känner, nämligen att "arrangemanget är en passion".

Från doldisrace till Formel1 race
I början av maj är det dags för Bocuse D'Or, den mest prestige fyllda tävlingen i världen. I samband med tävlingen berättar Helana att Nespresso står för det officiella kaffet på Bocuse. Tävlingen är mycket medial där 25 länder tävlar under 2 dagar och själva tävlingsdagarna beskrivs som smått tokiga. Den har vuxit betydligt i storlek. När Melker Andersson var med tog han (och Daniel Couet) silver. Då skulle man laga en fisk och en kötträtt på 2 timmar. Bara att delta var en fantastisk upplevelse minns Melker. Bl a hade han ett brutet ben med gipspaket under själva tävlingen vilket gjorde att han inte riktigt hade pressen på sig att kunna prestera lika mycket. Träningstiden han och Daniel lade ner var ca 3-4 månader i förväg. Nu har tävlingen blivit betydligt större. Kockarna tränar mycket mer idag då de sätter igång 1 år i förväg. I USA finns det 3 helt identiska tävlingskök att träna i för deras representanter. Tommy Myllymäki som är Sveriges tävlande kör emellan Jönköping och Menigos kök på Färskvaruhallen i Stockholm. Tala om skillnader...!

Tävlingen hålls i maj på Stockholmsmässan
Att världens störa gastronomiska tävling hålls i Sverige är mycket tack vare Mattias Dahlgren, Paul Svensson och Melker som varit med och lobbat länge för det. Lobbyingen började egentligen redan 2011 när Tommy tävlade. Tävlingsområdet är en hel mässhall ute på Stockholmsmässan och det finns en läktare med 1400 platser. I samband med tävlingen visar man upp Sveriges 9 olika klimatzoner. Själva tävlingen är "in the spirit of chef" men den spiller ner på oss vanliga dödliga som sedan är konsumenter på de här restaurangerna där kockarna arbetar.

Pop-Up-restaurang med Nespresso världens bästa kaffe
I samband med Bocuse D'Or, kommer Nespresso att bygga en av Sveriges mest exklusiva pop up restauranger. Den beskrivs som en av nordens häftigaste restauranger som bara har öppet under en veckas tid. Paolo Boasso, världens bästa sommelier, kommer att flygas hit och kaffe kommer att vara en genomgående ingrediens i maten och det är nya Ristretto Intenso som lanseras i samband med Bocuse D'Or. Bara inbjudna gäster kommer att få äta där. Helena kan inte berätta var eller hur mer än att Melker Andersson är en av de kända kockar som kommer att stå för maten. Restaurangen är ytterligare ett sätt att manifestera att 23% av världens stjärnkrogar jobbar med Nespresso och att det är världens bästa kaffe.

20-års-jubileum på F12 
F12 som i år firar 20 år. Melker och Daniel berättar att de under årens lopp haft kaffe i mat, i såser tillsammans med choklad, BBQ sås med kaffe och kaffe i olika desserter. Kaffet ger rätter en rostad och kryddig ton. Så, vad har hänt under de här 20 åren undrar man? Melker drar sig till minnes att när han fick nycklarna i sin hand och tänkte att här får vi bestämma allt...allt från musik som spelas i högtalarna till maten och inredningen. Man får göra som man vill. Ett minne han hade var från en rörig kväll var när Pierce Brosnan var i lokalen. Det var mycket medelålders sällskap. Rörigt därför att precis alla kvinnor tittade på honom och kollade in när han skulle resa sig för att gå på toaletten. Mer eller mindre halva lokalen mer eller mindre reste sig samtidigt.

Under årens lopp har också kända gastronomiprofiler passerat bl a Tore Wretman, Gordon Ramsey, Paul Bocuse och Jamie Oliver är några av de namn Melker nämner.

F12 söker nya lokaler och utvecklar stjärnkonceptet vidare
Så vad händer nu då? Jo, F12 ska flytta vidare. Verksamheten kommer att stängas men man behåller lokalerna. Nu letar Melker och Daniel lokaler på Östermalm för att utveckla stjärnkrogen.
En stjärna i Guide Michelin var förstås kul men på frågan hur den firades svarar Daniel Couet lite lakoniskt, "Vi firade inte. Vi hade ju öppet".Specialkomponerade rätter bl a med torsk samt med det nya kaffet Ristretto Intenso som gav en extra smaksensation.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...