16 mars, 2014

Bakom kulisserna hos Mathem

Det är alltid roligt att få lite bakgrund till företag som man stöter på i olika sammanhang och i januari var ett gäng bloggare på företagsbesök hos Mathem. Grundarna Karolin och Tomas Kull var några av dem som tog emot och presenterade lite kring hur Mathem jobbar.

Tomas började med att berätta att det köps ca 6% ekologiska varor i landet medan Mathem ligger på ca 15%. Sen berättar han hur det är att använda Mathem, t ex att det tar en bra stund att sätta igång att handla men att det tar 2-3 minuter när man sen ska handla nästa gång.

Mathem har gjort en imponerande resa och utvecklats enormt under de år de funnits. Från en omsättning på 3,6 miljoner 2009 till 250 miljoner idag. Först arbetade man med matkassar där avsändaren var Mathem men idag är Mathem en ren matbutik och Tastline är matkassedelen. Karolin berättar om hur stor investering det var för dem att ha en egen liten lastbil första året. Idag har man 70 st bilar som tuffar runt i olika delar av landet, med logotypen tydligt på sidorna. Det finns också större investerare med i bilden som t ex Karl-Johan Persson på HM.

Karolin och Tomas är inte heller rädda för att hugga i själva. De engagerar även sina två barn i jobbet som t ex en nyårsafton då fick de mycket mer ordrar än beräknat. Då stod hela familjen Kull och plockade matkassar tillsammans med sina anställda. Logistiksystemet är mycket sofistikerat och vi ser det på t ex märkning av hyllor, hörlurar för de anställda där man får instruktioner, smarta plockrutiner och annat. Det är inte utan att jag beundrar det de åstadkommit på några få år.

En annan sak som Tomas och Karolin är mycket stolta över är att de skapar arbeten till unga människor då Mathem är mycket personalintensivt. Dessutom finns det möjligheter för de anställda att utvecklas hos Mathem om man är ambitiös även för den som är mycket ung.

Under tiden som vi lyssnar äter vi veckans rätter som Mari Bergman, Mathems kock dukat upp i provköket. Det är verkligt gott och fräscht. Bl a äter vi en gryta med signatur Tommy Myllymäki då man jobbar med kända kockar kring sina matkassar. Vi får också asiatiska kycklingbollar, fiskgryta, korv- och paprikagryta. Allt är läckert och ser mycket aptitligt ut.


TOMMYS LÖRDAGS CHILI MED GRÄDDFIL OCH BRÖD 

Chili
Ca 800 gram högrev i
tärningar
2 gula lökar grovt hackade
4 vitlöksklyftor skivade
1 röd chilipeppar skivad
med kärnor
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad fänkålsfrö
1 lagerblad
2 msk tomatpure
3 msk kalvfond
3 dl vatten
Salt
Olivolja
1/2 kruka persilja
Tillbehör
3 dl gräddfil
1/2 pkt mjukt bröd
Smör

1/2 gurka i stavar

1. Chili: Putsa köttet från senor och skär ner i grytbitar.
2. Skala och grovhacka lök och vitlök och skölj och skiva chilipepparn.
3. Bryn köttet i olja i en gryta tills det har fin yta.
Tillsätt lök, chilipeppar, kryddor och tomatpure. Stek ytterligare någon minut och täck med vatten och kalvfond. Koka chilin på medelvärme i ca 3 timmar tills det kokat sönder helt. Smaka av med lite salt.
4. Tillbehör: Skär bort kanterna på brödet och skär dem sedan i trekanter. Stek brödskivorna på båda
sidor i lite smör i en varm stekpanna. Strö sköljd och grovhackad persilja över chilin och servera med gräddfil, gurkstavar och smörstekt bröd.


Fler bloggar om mathem
Matkassen från Mathem med recept av Tommy Myllymäki
Chiligryta à la Tommy Myllymäki
Niehoffs Prat om mat
Fd ensamma mamman, Mathem.se

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...