02 januari, 2014

Trendspaning på mat inför 2014 - Mattrender

Nu har det varit på gång ett tag och jag tror att det här är året som vi blir ännu mer hälsosamma vad gäller maten. Träning har varit på tapeten länge och även många dieter men att äta sig till ett hälsosammare liv tror jag intresserar allt fler. Inte att avstå massor utan snarare göra aktiva val vad gäller den egna personen eller för familjen. Val som är lätta att ta till sig krävs för att man ska bryta vanor och till slut ha det som ny bra vana.

Mer grönt på tallriken 
Framför allt tror jag på den här trenden "mer grönt på tallriken" därför att vegetariska rätter är mer varierade och roligare än tidigare. De funkar fint som komplement till kött och fisk. Hellre en mindre köttbit av bra kvalitet (gärna svenskt) och större portion med läckra grönsaker om man nu är köttätare. Trenden går mot att välja grönare alternativ hemma. På restauranger ser vi redan de utvecklingen. Och grönare val såg vi inte minst på bloggarna som vann i Matbloggsprisets olika kategorier. Många bloggare som har en inriktning på vegetariskt skriver inte ens ut att de väljer vegetariskt utan man märker det efter en stunds läsning.

Hälsofokus och äta sig frisk.
Vilka livsmedel gör dig friskare och vilka gör dig sjuk? Det gäller att välja mat aktivt då vällevnadssjukdomarna ökar. Även problem av ärftlig karaktär dyker upp för fler och fler. Början till sjukdomar som drabbar oss är högt blodtryck, högt kolesterol och högt blodsocker. Då gäller det att välja mat som förbättrar våra värden (och kanske även världen). Val av rätt mat kan i vissa fall hjälpa till att hålla konsumtionen av tabletter nere och eventuellt medicinering borta. Dieter tycker jag inte hör in i den här kategorin utan snarare aktivt tänka på vad som hamnar i glaset och på tallriken.
Att ha koll på att jordgubbar och gröna bladgrönsaker är blodförtunnande eller att havregryn, fet fisk och rotfrukter sänker blodsockret är kunskaper som vi tar till oss. Till den här trenden är motion starkt kopplad.

Ha koll på läget och äta mat i säsong
Mat i säsong är mer att ha koll på läget, än att äta KRAV och ekologiskt. Det innebär att kunskaper fördjupas om det som odlas nära, bra kvalitet önskas på stapelvaror som torra bönor, konserver och frysta varor. Sådana produkter får en renässans. Medelhavsmat som tomater, zucchini, paprika, basilika känns ute på vinterhalvåret (om det inte är fryst eller konserverat) eftersom det både är dyrare alternativ och oftare betyder att råvaran måste importeras. Att odla ätbart är trendigt och vi ser fler trädgårdsprogram där man odlar sin egen mat.

Motion och hälsa
Appar hjälper oss att hålla koll och bli bättre på motion. Samtidigt känns det som om trenden är; att personer som redan motionerar mycket kommer motionera ännu mer. Tyvärr verkar regelbunden motion och att sätta sig in i hur man tränar vara en klassfråga. Jag upplever dessutom att man ser personer med med fetma i större utsträckning på mindre orter, än i större städer.

En vän till mig berättar att det är bra uppslutning vid bussar som går från Stockholm till ställen (norr över) där man kan åka långfärdsskridskor. På frågan om vilka som åker med berättade hon att det kan vara personer med fasta jobb, egna företag eller sådana som sitter i ledande befattningar. De sistnämnda har förhandlat sig till att ha onsdagarna lediga under vinterhalvåret för att kunna vara med.

Större insikter i vad man har i glaset
Lågalkoholviner och helt alkoholfria alternativ har lanserats av större aktörer och kända vinprofiler under 2013. (Här är några av mina spaningar inför nyår).  Mindre med alkohol hör ihop med hälsoaspekten färre kalorier samt träningsfokus dvs man mår bättre dagen därpå. Trenden lågalkoholvin kommer från andra länder och innebär att man inte avstår utan snarare väljer ett hälsosammare alternativ. På Systembolaget berättade en person att hyllan med lågalkohol eller alkoholfria alternativ växer.

Banta och diet
Dieter blir mer omodernt och att äta mer allsidigt utan excesser åt något håll tilltar. Flera olika alternativ för att både må bättre och tappa i vikt har avlöst varandra under den senaste åren. GI, LCHF och 5:2 metoden är några exempel. Nu ser vi lite av resultaten och att det inte är sunt att äta ensidigt utan snarare allsidigt och färre kaloristinna produkter. Jag kan tänka mig att de flesta som provat dieter kan ha hittat en egen metod som funkar och kör på den.


Min egen trendspaning för 2013 hittar du här.
Christopher Anderton, Hej Mat trendspanade på 2013 här. 

1 kommentar:

Nässelblom och choklad sa...

Håller med om dina tankar och hoppas förstås mycket på att det vegetariska får ta mer plats - just som du säger - på ett självklart sätt. Grönt har verkligen kommit mycket mer i fokus plus annat hälsosamt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...