01 januari, 2014

Nyårsmiddag 2013


Som en liten minnesanteckning brukar jag på nyårsdagen roa mig med att skriva ner vad vi fått att äta under årets sista kväll. Det är roligt att gå tillbaka och se vad vi alla kreerat och få inspiration till ett annat år. Men innan jag börjar rabbla upp rätter och andra tankar vill jag passa på att önska dig en riktigt God fortsättning på det nya året och håller tummarna för att det blir ett riktigt fint 2014.

Hoppas året blir som du ser det framför dig och att det innehåller mycket roliga saker!

Då tillbaka till nyårsmiddagen. Alla gäster är uppdelade i ett par team och därför blir det extra festligt att överraskas av läcker mat plus att man bidragit med något eget.

I år var vi (vilket inte är helt ovanligt) indelade i varmrättsteamet. Vår kamrat som är en duktig jägare bidrog med köttet alltså blev det vilt på menyn. Själva stod vi i köket mer eller mindre hela dagen och fixade grönsakstillbehören och sås till varmrätten. Allt packades i stora folieformar och värmdes i ugnen när vi kom fram.

Så, till varmrätt hade jägaren plockat olika stekar ur frysen och åstadkommit ett lätt rött och mycket läckert kött. Det var blandat och vi hade älg, hjort och rådjur på tallriken. Om jag ska vara helt ärlig kände jag inte väldigt stor skillnad på de olika köttsorterna men det var mycket gott och väl tillagat på låg temperatur. Med en elektrisk skärmaskin skars köttet i tunna skivor. En typ av servering jag verkligen föredrar.

Värdpartet hade dukat ett vuxenbord, ett ungdomsbord och barnbord i köket. Barnen får äta före de vuxna så att blir lite lugnt när vi både ska förbereda våra rätter och äta själva. De fick kycklingklubbor med pasta vilket såg väldigt gott ut. Medan barnen åt fick vi bubbel i glasen och snittar i magen.

Vi satte oss till bords och inledde med en mycket festlig och väldigt god förrätt.
Vår varmrätt blev god men inte helt som jag tänkt mig då grönkålstimbalen föll sönder när den skulle skivas upp.
Ostbrickan bestod av väl valda ostar på en bädd av träull. Snyggt och innovativt och självklart mycket gott. Efterrätten var fräsch och vacker. Goda, goda maränger och hemgjord chokladsås.

Vid tolvslaget tar alla på sig varma kläder och går ut för att beundra alla fyrverkerier. Detta år var inte undantaget. Lite skumpa i glasen för de vuxna, pommac för de små och marschmallows att grilla i eldkorgarna framför huset. Trevligt när alla kramar varandra och önskar Gott Nytt År!

Sedan går vi in och fortsätter med ett quizz. I år skulle det, precis som förra året, bygga på saker som hänt oss under året men jag tror de flesta inte skickat in svar så det blev frågor kring musik, artister och annat. Mys runt soffbordet och hemfärd framåt småtimmarna. Jag körde och även om jag druckit ytterst lite alkohol känns det att natten haft få timmars sömn.


Menyn för 2013

Drink
Snittar på olika sorters bröd med skagen, fetaost/tomat, räkor, kesella/gräslök, kantskuren toast. Chips.
Dryck: Champagne, alkoholfri Rickard Juhlin

Förrätt:
Enbärsgravad lax, vaktelägg, löjrom, kaviar från fransk odlad stör, gravlaxsås, pepparrotssås, rödlök, kantskuren toast.
Dryck: Grüner Veltliner, Smaragd, alkoholfri Riesling

Varmrätt
Älg-, hjort-, råddjursstek, hasselbackspotatis, grönkålstimbal med paprika, houngs/buljongbräserade morötter, Nobissås à la Tore Wretman, gelé.
Dryck:  Le Volte alkoholfri 100% blåbär

Ostbricka
St Agür, Brie de Meaux, Chevrette, svensk getost plus en liten ost till av komjölk, valnötter, torkade aprikoser, färska fikon, blå druvor.
Dryck: Portvin

Efterrätt
Vaniljglass, hembakad maräng, chokladsås och färsk frukt, mango, blåbär, ananas, hallon, filéade apelsiner kapkrusbär, kiwi.
Dryck: Madeira

Tolvslaget
Champagne, alkholfri Richard Julin

Kaffe, avec och chokladpraliner

1 kommentar:

Nässelblom och choklad sa...

Vilken fantastisk meny! Ni lägger verkligen mycket jobb på att komponera en speciell nyårsmiddag och sedan att laga den. Kul när man delar upp olika uppgifter/rätter så att alla är delaktiga. Det ser så gott ut!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...