20 januari, 2014

Inspirerande korvlunch

Det var en händelserik vecka förra veckan. Mellan tiden att gå runt på Formex, hålla egna föredrag om sociala medier och gå på otroligt roligt party i lördags hann jag även med att njuta av en korvlunch som var väldigt inspirerande. Ett gäng bloggare, Matstugan, Spisat, Landleys kök, In the kitchen och Spot and Tell samlades i SCANs provkök för att testa de smaker som tagits fram för att bli årets korv.

Nytt för året är att SCAN kommer att låta svenska folket avgöra vilken korv som ska komma ut i butik i år av de fyra smakförslag man tagit fram. Vill du vara med och välja kan du kika på SCANs Facebooksida under Årets kryddiga korv. Mer info om Årets kryddiga korv hittar du också på SCANs hemsida.

Kocken Johan Åkerberg lade upp och förberedde maten som bäst när vi kom in. Det var också han som tagit fram de fina recepten.

Att jobba med smaksättning av korv
Det som var extra roligt för mig var att mammas goda väninnas dotter var den som var ansvarig för smakerna som tas fram i Linköping. Henne har jag säkert inte träffat på 20 år så det var ett kul återseende. Därför intervjuade jag henne lite extra om hur man tänker kring smak. Hon berättade att kryddleverantörerna föreslår olika smaker för varje år. Tillsammans med leverantörerna lagas olika förslag i leverantörernas provkök och smakas av. Efter provsmakningarna väljer man ut vilka smaksättningar som ska gå vidare. Sedan föreslås smakerna för några fler, typ kollegor inom SCAN och i år fick även vi bloggare chansen att testa.

Smakerna på Årets kryddiga korv var:
  • Portugal: Alheira
  • Peru La Canta Rana
  • Indien: Langocha Kerala
  • USA: Chaurice New Orleans
Den portugisiska korven, Alheira serverades i en baguett med pommes, lök, sumac en Molho de Piripiri en rejält stark sås och en rostad vitlökssås. Rostad vitlök, flera chilisorter (chipotle, jalapenho, ancho, cayennepeppar. Starkaste korven och verkligen kul tillbehör.


Den indiskinspirerade korven, Langocha Kerala serverade Johan i små korgar i gul plast vilket kändes så himla rätt. På botten av korgarna låg grova delar av Papadums och korven. Johan hade klickat över indisk inlagd aubergine ( Brinjal Pickle). Sen hade fördelade han en egen lagad currysås och färska örter som koriander, mynta och salladlök.

Den här korvens kryddor andades verkligen indiens smakpalett med muskot, koriander, spiskummin, peppar, chili och kanel och en touch av anis och kardemumma.

Korven inspirerad av Peruansk cevice, La Canta Rana Taco låg just på tortillabröd med en tomatillosalsa, rostad majs- och ananassalsa, koriander, silverlök och en provoloneost. Smaksättningen på korven hade man hämtat i lime, korianderblad (cilantro) och chili. Lätt att äta korven i tortilla och jag har sett det förut när vi under sportlovet varit på skidutflykt fast då med potatismos och korv.


Till Chilidog från USA hade Johan också valt baguetter. Korven serverades i fyrkantiga pappkartonger tillsammans med gurkstavar, skivad tomat, en klick med pulled beef (som han hade lagat och lämnade recept på) och toppad med chili, ost och hackad lök...! Tokgott och jag gillar just kombon att man tänker att pulled beef var ett tillbehör istället för tvärtom.

Chilidogen var en mild korv smaksatt med morot, lagerblad peppar, kryddpeppar och chili. Den tilltalade mig mest fast det borde varit portugisen med sin chili...hm...

Allt var jättegott och det var verkligen kul att se hur man kan förvandla korv och ge den smakkamrater och snygg uppläggning som förvandlar korven till spännande och intressant  fingermat. Sånna kickar behövs och det här kommer jag att praktisera själv i köket.

Andra som bloggat om eventet
Linda på Matstugan
Agnieszka på Spot and Tell
Scan

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Vilka smarriga korvtapas!

Kinna Jonsson sa...

Fröken Dill - ja det var verkligen något extra.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...