31 januari, 2014

Fiskgratäng - lätt som en plätt


Egen fiskgratäng är något som jag förknippar med barndomen. Gott och enkelt och barnvänligt. En fiskgratäng går också att variera i smak med hjälp av smaksättning av bechamelsåsen.

Har man det knapert fungerar rikligt med dill bra som smaksättning. Vill man lyxa lite är räkor gott - eller svamp eller krabba på burk.

En fördel är att man kan ha alla grejer hemma. Torrvaror för den där dan då man inte har lust att gå ut eller så snöar det för mycket för att man ska kunna ta sig ut på vägarna. Händer om man bor utanför stan.

Och med torrvaror menar jag egentligen även det som ligger i frysboxen som ett fiskblock och grönsaker att servera till. Potatis brukar man också kunna ha hemma och ingredienserna till en enkel sås.
Har du några bra tips på hur du skulle vilja variera såsen och smaken på en såhär enkel rätt? Kommendera gärna i kommentarsfältet. 

Fiskgratäng
1 fiskblock av torsk eller annan fryst fisk (räcker till 4 pers)
potatismos
potatis
ägg
smör
Bechamelsås
smör
mjöl
mjölk
fiskbuljongtärning
dill och/eller räkor eller krabba på burk, eller champinjoner

Lägg fiskblocket i botten av en ungsfastform. Sätt ugnen på 225°C. Koka potatis. Pressa potatisen, tillsätt ägg och smör till ett lagom fast mos. Fördela moset runt fickblocket. Gör en bechamelsås och smaksätt den. Häll den i mitten av formen över fisken. Gratinera tills potatismos och sås fått fin färg. Servera med kokta grönsaker som t ex kokta bönor, ärtor, broccoli eller morötter. 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fiskgratäng är toppen! Jag brukar göra två varianter: en där jag fräser parika, lök och squash som jag lägger på den saltade och pepprade torsken. Pressa lite citron och gör en bechamelsås smaksatt med hummerfond och lite riven ost. Den andra är med smörstekt spenat och lök i botten, på med torsken och en bechamelsås med citronskal och citronsaft och lite fiskbuljong. Så enkla båda två!

Ha en fin kväll!

Kinna Jonsson sa...

Tack för bra tips!! Det här måste jag testa. =)

Mattias sa...

Såg gott ut, blev sugen på att testa själv!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...