19 december, 2013

Sophies caneléEn kväll i december träffades ett gäng matnördar: Spot and Tell, Jennie Benjaminsson, Stina Patetsos, WCTC Fredrik, Del's Cooking Twist och Linda på Matstugan, hos Bertazzoni för att avnjuta Sophies Canelé. Sophie själv berättar att hon startat företaget för ett år sedan då en vän smakat kakorna och tyckte de var goda. Två dagar senare hade hon startat företaget. Den här kvällen är vi inbjudna på hennes första "bakkurs". 
Hon berättar att hon misslyckades mycket i början men har lärt sig lite tips och tricks efter hand. Och konstigt vore det väl annars eftersom hon producerar ca 3000 st i veckan idag.

Första gången jag smakade kakorna och träffade Sophie var på Fredsgatan 12 där vi fick frukost, läckert kaffe och de små bakverken. Och därför var det här eventet något jag inte ville missa. När vi kommer in i lokalen står de läckra kakorna uppdukade på borden. Sophie bakar i minsta modell men det finns 3 olika storlekar, small, medium och large. Bakverken är traditionella från Bordeaux och en symbol för området.
Smaksatta med saffran, kardemumma och apelsin är de läckra oavsett vilken sort man tar. Traditionellt görs de med smaker av vanilj och rom. Caneléerna är goda till ett glas sött vin efter maten. Eller till en espresso. 

Vi får också veta att de ska ätas samma dag och vara krispiga i ytan. Får de stå går de att äta men är inte lika läckra. Sophie bakar dem i små kopparformar som finns att köpa i Sophies webbshop.

Sophie som är väl bevandrad i den franska kakvärlden säger att canele tillhör samma familj som macarons och ska vara munsbitar. Och kanske är de t o m det nya svarta...!


Här fick vi ett kaffe från Erik som rest runt och provat kaffe och har med sig sitt eget märke gjort på Robustabönor. Tanken vad han skulle bli när han lämnade telecombraschen var annars mäklare. Men han blev starkt avrådd. 
Anledningen till att han valt Robusta är att han inte vill ha så mycket syra i sitt kaffe utan en mer balanserad smak. Varje gång han varit på provningar är det Robustabönor som han faller för. Idag är det 3 olika sorters robustabönor i det här kaffet. Erik på Enricos caffe är på sätt och vis en egen kafferostare då han bestämmer hur smaken ska vara.Runtomkring oss i lokalen finns Bertazzonis spisar. De är så himla läckra och för varje gång jag kommer tänker jag att en så'n vill jag ha.Vad är snyggare än en espressokokare, Creuset gryta och en bertazzonispis? 

1 kommentar:

Tant Gul sa...

Har aldrig ätit såna kakor, men de ser onekligen smarriga ut. Visst är det kul att gå på provningar och kurser. Var under hösten på en bageri- och konditorkurs hos Urban deli bageri. Jättekul och trevligt. Du får gärna länka mig. Ha en trevlig jul. /Tant Gul

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...