03 december, 2013

Första advent, fasta och varför vi firar 4 söndagar inför jul

Perioden nu före jul var för länge sen en fasteperiod och den genomfördes under 40 dagar dvs lika många som fasteperioden före påsk. Fasteperioden innebar att avstå från kött och mjölkprodukter. Antagligen därav att vi lyxar med extra god mat till jul. Framför allt då fläskkött eftersom det var extra gott att få äta färskt kött och att köttet kunde hålla sig efter slakt när det blev kallare väderlek ute.

Tiden före jul kallas för advent och syftar på Jesu ankomst och var ursprungligen 6 veckor istället för de 4 som vi firar idag. Egentligen fanns det en biskop Perpetuus av Tours som bestämde att fastan före jul skulle inledas redan den 11 november vid Mårten gås. Men många såg det som en alltför lång period och då kortades den ner till fyra veckor. Källa Högtider.

Men åter till maten. För att kunna trygga försörjningen med kött började slakten redan i oktober. Då var det nötkreatur som slaktades för det köttet behövde man inte använda färskt utan det röktes och saltades in för att täcka alla behov under vintern. Efter det slaktades smådjur som t ex fågel. Färskt fläsk höll sig sämst och därför slaktades det helt nära jul, vid Lucia. Helst skulle grisen slaktas tidigt på morgonen och därav har vi ordet svinotta. Man kan tänka sig att slakten sattes igång tidigt för att ta vara på dagsljuset så mycket som möjligt.

Helt logiskt är det kanske att vi har traditioner kring olika rätter, framför allt färskt fläskkött eftersom det härrör sig i praktiskt förfarande från tider då man varit hänvisad till att på något sätt konservera det som inte skulle ätas färskt. Tänk på skinkan, revbensspjäll och fläskkorv vilket alla är produkter som inte kan hålla så länge. Färsk julskinka är dessutom en relativt ung tradition då skinkan förr saltades för längre hållbarhet. I Skåne röktes skinkan helt lätt vilket kan tyda på att man ville kunna bevara den lite längre och att väderleken inte var lika kylig som norrut.

2 kommentarer:

Charlotte sa...

Hej!
Jag har följt din blogg ett tag men aldrig kommenterat! Jag googlade ikväll mat, blogg, klimatsmart och hamnade på ett gammalt inlägg där du sökte gästbloggare- kanske var det bara aktuellt då men om det fortf är aktuellt så skulle jag gärna skriva ett gästinlägg om matplanering i barnfamiljer- det slängs otroliga mängder mat i dagens Sverige men med bättre planering slipper man slänga mat! Ekonomiskt och klimatsmart!

Jag bar en nystartad blogg som du mer än gärna får göra ett inlägg i men den har hittills bara ca 49 unika besökare/dag så jag vet inte om du tycker det är värt besväret :-)

Som sagt, hör gärna av dej!

Mvh
Charlotte - http://middagsmamman.blogg.se

Mattias sa...

Ett bra inlägg, var intressant att läsa. Nu när det är juletider så är maten en stor del av traditionen och känslan.

Denna morgon blev det äppelglögg och bulle med pepparkakssmak - inte mycket "klass" kanske. Men rätt gott. ;-)

Dagens inlägg i min blogg handlar om ... andras bloggar. Så jag har länkat till dig; hoppas du får fler besökare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...