27 december, 2013

Alkoholfria drycker och lågalkoholvin till nyår

Som regel brukar jag köra bil på nyår och vid många andra middagstillfällen också. Det gör mig egentligen ingenting förutom det att om den jag blir bjuden till inte tänkt till, utan jag sitter där med lite pommac eller något annat tråkigt i glaset. Därför blev jag glatt överraskad vid nyår förra året, då värdparet hade flera olika alkoholfria drinkar som passade vuxna. De hade kikat på den här sidan för att få inspiration.

Men med handen på hjärtat så skämdes jag själv rejält vid en middag för inte så länge sen, eftersom jag glömt köpa alkoholfritt. Egentligen borde jag ha koll då jag skrivit om vin för en uppdragsgivare under mer än 2 år. Just vid nyår och andra stora helger har jag då funderat rejält på alternativa dryckesval. Dessutom har jag under året varit inbjuden på provningar av lågalkohol vin eller alkoholfritt.

Därför tänkte jag att det här borde vara något som fler vill ha hjälp med. Jag googlade och hittade en artikel från Systembolaget där de förklarar hur enkelt det är att söka på alkoholstyrka i deras produktsortiment. Framför allt om man vill dricka vin med mindre alkoholstyrka. Däremot kanske man inte ska utmana ödet och tro att man kan dricka en större mängd och sedan sätta sig vid ratten. Bara dumt om du frågar mig.

Att lyssna på Altias presentation av lågalkholhaltiga viner In the Air i somras var mycket intressant. Enligt deras undersökningar är det en ny trend att konsumera vin med mindre alkoholhalt. På provningen fanns både vitt, rött och mousserande plus en rosé i den serien. Jag har för mig att jag tyckte bäst om det vita en Chardonnay, rosén gjord på Shiraz och det mousserande, sparkling Strawberry. Det röda, en Cabernet Sauvignon, var något platt men helt OK då vi testade det till plockmat med olika smaker. Vin utan alkohol är svårt att framställa och jag tyckte Altia lyckats bra. Hela sortimentet av lågalkoholvinerna In the Air hos Altia och vilken mat de passar till, hittar du här. Sedan har de också en Chill Out Zero med noll alkohol som är god. Min tanke är att det blir en aning faddare smak utan alkohol men de smakar betydligt mycket bättre än det som funnits i Systembolagets sortimentet tidigare. Lågalkoholviner kan vara ett bra alternativ till den som vill känna sig fräsch dan därpå, hålla nere på alkoholmängden allmänt samt för den som tränar och vill konsumera färre kalorier.

Här har jag sökt upp röda viner på Systembolaget med 0-5% alkoholstyrka men lägg märke till att endast ett av dem passar till mat dvs inte är sött.

Så vilka helt alkoholfria drycker kan man servera till mat? På systembolaget finns det förstås olika saker att välja på. Här skriver Systembolaget allmänt om alkoholfria alternativ och vilken mat som passar till. Länk till det alkoholfria sortimentet på Systemet hittar du här.

Något år har jag druckit äppelmust på särskilda äppelsorter från Kiviks musteri vilket varit gott och friskt. En annan typ av dryck hittar du här: Ega, en druvjuice blandad med roibuste och granatäppeljuice. Smakrik och rätt söt men tillsammans med mineralvatten tror jag drycken kan vara gott till mat. Tack SpotnTell för att du presenterade mig för den.

Om du går till en livsmedelsaffär hittar du druvjuicer, tranbärsdryck, blåbärsdryck och äppelmust. Varför inte prova att blanda något av dem med ett neutralt mineralvatten eller ev ett smaksatt med citron/lime? Det är oväntat gott.

Ett vitt vin till fisk och skaldjur, som verkar finnas runtom landet i flera av systemets butiker, är Bilabong. Det är torrt, något som jag föredrar till mat. Samtidigt blir jag mycket nyfiken på Rickard Juhlins mousserande, som är en nyhet i sortimentet och också finns i rätt många av systembolagets butiker.

För egen del behöver jag ett kraftigt rött till nyår och har letat fram, Nigrum som passar till nötkött, gris och lamm. Det är framställt på svarta vinbär och druvor. Kanske kan vara det jag provar själv då det verkar bli rådjur eller älg till varmrätt hos oss. Jägaren letar just nu igenom sin frys...

Vad serverar du till nyår?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Missa inte Saxhyttegubbens blåbär. "Endast" 2000 blåbär per flaska. Den ihop med blodigt kött är riktigt bra. Den har strävhet och syra som mycket väl står sig mot köttet. Dyr, visst men det är äkta vara.

God Fortsättning!
Eva

Kinna Jonsson sa...

Tack för tipset Eva! Var köper jag den?

Anonym sa...

http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?varuNr=1964 och i välsorterade livsmedelsbudtiker.

Eva

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...