14 oktober, 2013

Det gäller att passa på! Snart är de borta – borta för en lång tid framöver


GÄSTBLOGGSINLÄGG från Sara Gröndal som har bloggen Vardag.nu 

Ja, jag pratar inte om någon slags apokalyps utan helt enkelt om höstens skörd av tomater, gurka, blomkål och broccoli tillsammans med ett helt gäng andra grönsaker som inte pallar med vår stränga vinterkyla här uppe i norr. Så ja, det gäller verkligen att passar på att njuta av dem nu innan vinterförrådets skralare utbud är det som erbjuds om vi vill äta svenskt. Helst varje dag – varför vänta till helgen när vardagsmaten också kan få en guldplätering av råvaror i säsong?

Det är just den maten - vardagsmaten – som jag skriver om på min blogg Vardag.nu. Där bjuder jag på inspirerande vardagsmat och enkla middagstips för alla trötta måndagar, stressiga tisdagar och en och annan lillördag. För det är väl klart att även vardagsmaten ska vara ett nöje att äta, eller hur?

Idag har jag äran att gästblogga här hos Kinna och tänkte bjuda dig på köfte med blomkålstabbouleh...Blev jag komplicerad nu? Det är alltså kryddiga lamm- eller nötfärsbiffar med blomkålssallad och inget konstigare än så. Med blomkål i vår tabbouleh leker vi med denna klassiskt libanesiska rätt och får en väldigt fräsch blomkålssallad med mycket persilja, mynta, vitlök, citron, tomat och gurka.
Till köften väljer du den färs du gillar bäst: lamm- eller nötfärs. Färsen smaksätts med ajvar, mild eller het, citron, persilja och vitlök.
Sahtein!Köfte med blomkålstabbouleh (4 port.)
Blomkålstabbouleh:
1 blomkål (alt. häften broccoli)
2 tomater
1/2 gurka
(1/2 rödlök)
1 dl färsk, hackad mynta
1 dl färsk, hackad persilja
3/4 dl olivolja
1 1/2 citron, rivet skal och saft
Salt, peppar

Köfte:
500 g lammfärs (alt. nötfärs)
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl färsk, hackad persilja
1/2 citron, rivet skal och saft
1 dl ajvar relish, valfri styrka
1 ägg
Smör/olja att steka i
Grovriv blomkål. Tärna tomat och gurka och blanda med hackad rödlök, riven blomkål och övriga ingredienser till din blomkålstabbouleh. Smaka av. Blanda ingredienserna till köften och forma till bullar eller biffar. Stek runtom tills de har fin färg och är färdiga helt igenom.
Vill du ha en dressing till så passar vitlökssås bra. Naturell yoghurt blandad med ajvar passar också utmärkt.Smak- och färgrik köttfärs till köfte med ajvar, citron, vitlök och persilja.


Örtig blomkålstabbouleh med smak av persilja, mynta och citron.

2 kommentarer:

Anna_saycheeseblog sa...

Gött!

Elin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...