04 september, 2013

Nu är det säsong för zucchini

Om man är osäker på säsong för en grönsak kan man fundera på om priset är attraktivt. T ex köper jag själv sällan paprika när den kostar 60 kr kilot men när det kryper ner mot under 30 då slår jag till. Samma sak gäller zucchini. Jag älskar den milda fina smaken men köper allra helst när det är säsong som det är nu, då priset också är rimligt - på grund av större utbud. Glöm inte att mat måste få kosta så kvalitet kostar ändå alltid lite mer och det är jag alltid beredd att betala.

I helgen gjorde jag de mest delikata zucchiniplättar. Devisen vid konstruktionen av receptet var att de skulle vara så kalorisnåla och "smala" som möjligt. Därför höll de knappt ihop, för att det var så lite mjöl i dem och ett ägg per man. Resultatet blev goda och mycket fluffiga plättar. För att klara att vända dem använde jag ett stort lock som jag smorde med lite smör. Jag vände plättarna mot locket och lät dem glida ner i stekpannan igen för att bli gyllene på andra sidan. Samma sak gjorde jag när de skulle glida ner på tallrikarna...

Just eftersom zucchinin har en mild smak tycker jag om att känna den. Kryddningen är därför bara salt och peppar. Lite lök kan man ha i och just i tillagandets stund hade jag skuren gräslök i en burk och det fick slinka med ner i smeten. Här är nu receptet.

Zucchiniplättar
2 personer
500 g zucchini
2 ägg
2 msk vetemjöl
2 msk kvarg (kesella)
1/2 tsk salt
svartpeppar ur kvarn
skuren gräslök

Vispa ihop ägg och mjöl. Tillsätt kvargen och vispa till en slät smet. Riv zucchinin på den grova sidan av rivjärnet. Blanda ner i smeten. Smaksätt. 
Hetta upp en stekpanna. Tillsätt en klick smör och stek plättar. Använd gärna ett dl mått med knappt en dl till varje plätt så får du jämn fördelning av smeten. Stek tills de har fått rejält med färg. Vänd dem mot ett smort lock och stek på andra sidan.
Servera med tomater eller någon annan grönsak med färg. Vill man kan man servera ett par skivor bacon till.

5 tips med länkar på zucchinirecept
Chilidoftande zucchini
Grillad aubergine och zucchini
Tortellini med zucchini och gremolata

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...