26 september, 2013

Årets konditor

Först ville jag bara ha en halv bit men tårtbiten gick inte att dela och tur var väl det. Inte alls svårt att äta upp hela tårtbiten från en tårta, kreerad av förra Årets Konditor, Cecilia Anderssons. Hennes vinnartårta med macadamia nötter, päron kokta i Xanté, smördeg, päronbavaroise, glaze och så en chokladbotten med lite salt var som en dröm. Mycket läcker och man förstår varför den vann.

Ett helt gäng var samlade en regnig eftermiddag för presentation av de fem finalisterna i årets konditor. En tävling där bl a sponsorn ARLA Foodservice deltar.

Det är 3 kvinnor och 2 män som kommer att göra upp om titeln och tävlingen går av stapeln på Stockholmsmäsan den 3-4 oktober i samband med chokladfestivalen. Martin Lundell från Sveriges Bagare och Konditorier presenterade stolt de fem konditorerna som tävlar om förstaplatsen.

Finalisterna är:
  • Patrik Fredriksson, Clarion Hotel Post i Göteborg
  • Disa Molin, Margaretas Bröd & Bakverk i Göteborg
  • Lina Olsén, Tösabiten i Ekeby
  • Didrik Persson, Magnus Johansson Bageri och Konditori i Stockholm
  • Lina Östberg, Dessert & Choklad Stockholm

Tillsammans med finalisterna fick vi sedan gå in i provköket och laga minivarianter av kända bakverk.

Alla drog på sig kockmössor, förkläden och samlades sedan i grupper för att sätta igång med bakverken. Det blev mini dammsugare, fyllda petit chouxer, en mandelrulltårta med smörkräm och minimazariner.

Svarta stänger med fyllning av överblivna kaksmulor typ det som man får kvar när man sticker ut bottnar till princesstårtorna. Arrak håller ihop och de är rätt sköra att rulla ut.

Mandelmassan är utkavlad och fyllningen rullas över. Sedan för man handen längs hela kanten. Skarven ska förstås vara underst. 

Med några droppar konjak penslade på skarven, håller dammsugarna lättare ihop.

Medan vi stod och tittade på hur Cecilia Andersson skickligt hanterade chokladen för att temperera den berättade hon att tävlingen varit viktig för henne. Hon får mycket mer möjligheter att jobba med event än vad hon tidigare kunnat. Tävlingen har också varit kompetenshöjande då man tränar väldigt mycket. Samma sak görs om och om igen tills den sitter. Övning ger färdighet. 


Linda från Matstugan och jag. Kika in på Matstugans blogg för Linda har fler läckra bilder. Den där kockmössan satt löst...ramlade rätt snart av...


Linda tränar inför barnkalaset som hon ska ha lördagen efter. 

 

Här fylls profiterols med chokladkräm. Sedan doppas de snabbt med toppen i chokladglasyr och läggs till sidan för att torka.


Kronan på verket var att vi själva fick göra små prinsesstårtor och lära oss hur marsipanen skulle dras ut åt sidorna för att kunna "smekas" in längs kanterna. Att man lade grädden som en kulle för att få den där runda formen och på botten spritsades en typ av mandelkräm. Översta delen av anslaget (tårtbotten) lade man upp och ner så att det bruna på sidan inte låg överst. Plus att nu såg jag hur man gjorde en marsipanros där marsipanen drogs ut med hjälp av en tesked.


Några minimazariner hann vi också med. Puh, stressigt att vara bagare i några timmar. Men riktigt kul!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...