03 juli, 2013

Lavendel i maten

Lavendel är helt förföriskt. Dess doft, färg och smak är alla ljuvliga i kombination. Jag kryddar gärna med lavendel och försöker hitta nya kombinationer. Choklad och lavendel är oväntat. Ofta numera lägger jag en matsked lavendel i kladdkakan bara för att det lyfter hela upplevelsen med choklad och salt.

Lavendelbiskotti med choklad och salt har jag bakat i bloggens begynnelse. Då var det så ovanligt att jag tror att den person som fick dem i present kanske inte riktigt gillade dem men hade den goda smaken att inte berätta det. Själv tyckte jag de var underbara.

Recept på Biscottin har jag hittat hos Annes Food från 2006 och det är säkert så länge sen jag bakade dem. Tror att det recept som jag hade ursprungligen kan ha kommit från Nigella Lawson. Det känns som om det är dags att snart ska göra dem igen. Om jag får ge ett tips så kan man mala lavendeln fint i en elektrisk kaffekvarn. Det ger mer smak har jag märkt. I allafall i kladdkakan.


Uppdaterat: Lavendeldrömmar och lavendelbutik på Österlen
Gästbloggsinlägg om Lavendelglass på Millas Hälsoblogg.

Lavendelbiscotti
120 g grovhackad mandel
2 ägg
2 dl socker
1 msk torkad lavendel
1 tsk salt
4-5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g grovhackad mörk choklad

Sätt ugnen på 175°C. Blanda mandel, ägg, socker, lavendel och salt.Tillsätt 3 dl vetemjöl, blandat med bakpulver samt den hackade chokladen. Tillsätt sedan resten av mjölet lite i taget. Eventuellt går inte allt mjöl åt. Rulla ut i längder. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 175°C i ca 15-20 minuter eller tills skorporna fått fin färg. Skär längderna på tvären i lagom bitar. Torka i 100°C i 30-40 minuter. 

1 kommentar:

Lena sa...

Åh, jag måste prova lavendel i kladdkaka! Älskar doften - plockar du blommorna själv eller går det att köpa lavendel? Använder man färsk eller torkad? :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...