07 juni, 2013

Beer Can Chicken - sommarens roligaste grillning

När jag först såg Beer Can Chicken förra sommaren tyckte jag den verkade kul. Och nu har Beer Can Chicken på allvar lanserats i Sverige av Kronfågel. Kronfågel vill lära svenskarna att äta den här typen av saftig och samtidigt smakrika kycklingen med krispigt skinn. Kronfågel gjorde en undersökning som visade att 75% av svenskarna inte kände till sättet att grilla och 95% hade aldrig provat. Nåja, jag provade som sagt redan förra året men inte desto mindre kul att bli bjuden på ett event som har fullt fokus på grillad kyckling i alla former.

Gondolens terrass möttes vi med läcker cava med jordgubbar och små urläckra minihamburgare med pulled chicken. Underbar cole slaw på sommarkål som var extra smaksatt med vinäger och BBQ sås var det på dem.

Grillarna stod redan klara och Kronfågels egen kock Magnus Albrektsson var ansvarig för maten. Han visade oss hur man trär kycklingen på en ölburk. I burken kan man förutom öl ha fanta, cola eller vin. Man kan fylla på med olika kryddor i burken.

Sen visade Magnus också både att man kan använda en torr rubb, antingen gör man en egen kryddblandning (eller så kan man köpa torr rubb på påse från t ex Santa Maria) alternativt blandar man ihop en våt rubb med olika kryddor.

Magnus berättade också att alla typer av grillar lämpar sig utom en engångsgrill. Viktigt är nämligen att man har ett lock till grillen. Kycklingen tar ca 1-1 1/2 timme att grilla. Ett bra sätt att kolla innertemperaturen är att använda en elektrisk termometer - och den behöver inte särskilt avancerad.

Han satte kycklingarna på ölburkar som var fyllda med 2/3 öl. Sen lade han i olika kryddor.

När kycklingen grillas på det här sättet blir den saftig och skinnet knaprigt. Det är verkligen gott!

Förutom Beer Can Chicken serverades, Chipotle kyckling och grillmix låda. Chipotlen blev genast en av mina favoriter.

Till kycklingen serverades en härlig sallad på bönor, en rostad ananas salsa, en ceasar dressing samt en sallad på grillade grönsaker. Allt var väldigt gott och jag njöt av trevligt sällskap, fin utsikt och god mat.


Jenny på Kronfågel hälsade oss välkomna och berättade bl a om kycklingen. Bakom henne ser du låtlistan med skön BBQ musik som Spotify satt ihop till Kronfågel. 


Eventet arrangerades av Spot and Tell och Indiska stod för en del av piffningen.

I Goodiebagsen hade Indiska sen bidragit med Yogi Te, en härlig sjal, och en fin mugg och Landmann hade lagt i en Dancing Chickenställening (grillrör) - förutom att vi fick smakprover från Kronfågel med oss hem.

Verkligen kul att träffa andra bloggare som även varit med på Kronfågel Premium och Kronfågel Smak på Världen.

Här är några fler av blogginläggen från kvällen:

Beer Can Chicken BBQ (Carlos Norlen)
På Gondolens tak med Spot and Tell (Towis blogg)
Beer Can Chicken senaste trenden (Bambi)
Beer Can Chicken på Gondolen (Karoleen)
Beer Can Chicken på höga höjder (Matstugan, Linda)
Beer Can Chicken fest (Angela och Noa)
Spotting med Kronfågel och Beer Can Chicken (Adaras)
Beer Can Chicken på Gondolen (Dianas drömmar)
Beer Can Chicken på Gondolens tak (Hammarbysjöstad.info)
Spot and tell: Kronfågel (Anna Karlsson)
Beer Can Chicken roligast på grillen i sommar. (Madeleine Barnshopping)

Och som testat att grilla kycklingen hemma
Grillat Beer Can Chicken (Fru P Blogg)

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...