17 april, 2013

Lakrits, provning och en god portion historia

Lakritsprovning
Ett helt gäng nördar har samlats för att prova lakrits. Tallrikar med lakritsprover är uppdukade och vattenglas upphällda. Vi sitter i den lilla butiken Choklad & Lakrits på St Eriksgatan och ska lyssna på Tuija Räsnänen. Tuija äger både butiken och är mamma till Lakritsfestivalen som går nu i helgen den 20-21 april. Först får vi smaka på lite anis. Ofta säger man ju att anis har drag av lakritstoner. Sen får vi tugga på lakritsrot. En väl tuggad rot ska se ut som en välanvänd tandborste och det är inte svårt att tugga rejält på den. Min blir rejält yvig.

Långa rötter, hälsoegenskaper och snabb energi
Rötterna kan bli upp till 10 m långa på lakritsväxten som faktiskt är en ärtväxt. Fram till för drygt 100 år sedan var det dessutom en medicinalväxt och de gamla grekerna med Hippokrates i spetsen såg lakritsen som en kraftkälla. Bra tänkt. Lakrits ger snabb energi och är 50 ggr sötare än rörsocker. Att se den som läkeväxt är inte heller helt fel då lakrits har slemlösande egenskaper och är antiinflammatorisk. Men den har en egenskap som inte är heller önskvärd för alla. Lakrits är blodtryckshöjande. Så det gäller att inte äta för mycket om man har högt blodtryck. Tack och lov har jag extremt lågt blodtryck. ;-)

Lakritsplantor är Kalabriens kvickrot
Tuija visar bilder från sin första resa till Kalabrien där lakrits växer vilt längs vägarna, ungefär som vår kvickrot. När hon började intressera sig för lakrits 2007-2008 fanns inga böcker och knappt något att Googla fram - men det har ju ändrats mycket sen dess.

Lakritssmeten är som polkagrismassa
Konsistensen på lakritssmet och polkagrissmet är lika. Först mjuk och när den torkar helt hård. En stor klump med massa skickas runt bordet. Massan bearbetas tills den är slät och fin. Ett exempel på hur hård den blir får vi genom att smaka pastiller. Hardcore. Smaken är bitter och den tilltalar mig mycket. Inga tillsatser och den blanka ytan får pastillerna med hjälp av en ångdusch med vatten. Smaken på dem dröjer sig kvar länge på tungan.
Just den här pastillen kommer från ett anrikt italienskt företag Amarelli som ägts och drivits av samma familj i mer än 100 år. Massor av besökare kommer till fabriken årligen. Bara Ferrari som har mer besökare. (Skulle tro att Tuija jämför med andra italienska företag).

Mjuk lakrits var ett lyckat misstag
Hur blev då lakritsen mjuk kan man undra? Jo, man råkade hälla vetemjöl i kastrullen. Antagligen var det ett misstag som så många andra gånger i mathistorien. Mest känd är mjuk lakrits och har sitt ursprung i Finland och England. I England började man tillverka den i slutet av 1700-talet.

Salmiaksalt och vegetabilisk kolorit ger lakritsen färg och smak
Så var det det här med salt lakrits och salmiak. Salmiak är ett salt från från saltysyra+ammonium, ett kryddigt och syntetiskt salt. 70% av svenskarna föredrar salt lakrits framför söt vilket jag bara kan instämma i. Den svarta färgen i lakrits är inte äkta heller, utan kommer från vegetabilisk kolorit. Men visst ska lakrits vara svart...?

Nya smakkombinationer med choklad, havssalt och chili
Några chokladlakritsar från Island slinker ner liksom mjölkchokladlakrits med lakritsgranulat, mörk choklad med havssalt och en sort med chili från Lakritsfabriken i Ramlösa. Havssaltet är nog mest min grej.
En lakrits med mangosmak som är riktigt bra (se bilden) men alla har lite svårt att sätta fingret på att det just är mango. God kombo i vilket fall som helst. Habanerochili ger smaksatt lakrits från Bülow. Riktigt het och inte alls för stark.

Med rejäla, generösa smakprover styr jag kosan hemåt. Klart att det blir lite lakrits varje dag i flera veckor framöver. Man behöver inte äta mycket för att bli nöjd när det gäller kvalitetslakrits. Det har jag lärt mig nu när jag är festivalbloggare för andra gången.

Lakritsfestivalen jubilerar
Lakritsfestifalen fyller fem år i år. Missa inte att gå dit i helgen då du har chansen att njuta av lakrits i alla former.

Andra bloggare om Lakritsprovningen
Made by Mary
Ida Maria blogg
Love Nordgrens blogg


Och alla festivalbloggare hittar du här. 

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...