25 mars, 2013

Våffeldag - recept på frasvåfflor

Våfflor kan man äta året om men de är mest förknippade med den 25 mars. Kopplingen är lite luddig men antagligen kommer det från Vårfrudagen som i folkmun kan ha blivit våffeldagen. Vår fru är ingen annan än Jungfru Maria och på franska är det Notre Dame, vår fru. Et voilà så har du kopplingen till Jungfru Maria bebådelsedag som just den 25:e mars. Lite sökt men ändå...

Vad serverar du till våfflorna då? Ja, det kan vara Drottningsylt, grädde och socker men också något som passar att servera som en förrätt. Här tänker jag att en läcker röra av lax, skaldjur eller en skagenröra kan passa. Vill man vara lat och fixa det enkelt, finns det både våffelmix och goda färdiga röror i butikerna. Alltså behöver ansträngningen inte vara så stor för att fixa något festligt redan ikväll.

Här kommer recept på vårt bästa våffelsmetsrecept. Bor man lite avsides och har ren snö kan man med fördel ha det i smeten för att få dem extra frasiga.

Ha en underbar vår-fru-dag eller våffeldag!

Frasvåfflor ur I mormors skafferi
6 dl tjock grädde (gärna sur)
2 dl kallt vatten eller snö
5 dl vetemjöl
3 msk smält margarin
salt
socker

Blanda samman alla ingredienserna. Låt stå och svälla en stund före gräddnigen i våffellaggen.

Tips! Överblivna våfflor kan värmas i ugnen och bli frasiga på nytt. Men godast är de helt nygräddade. 

Rökt Laxröra
4 personer
150 g rökt lax
ca 1 dl vispgrädde
riven pepparrot
citronsaft
salt 
fryst dill eller färsk om det finns.

Grovhacka rökt lax. Vispa grädde. Smaksätt grädden med pepparrot, citronsaft och salt. Tillsätt lite dill för färgens skull. Lägg laxen i en skål. Blanda bara i så mycket grädde så att röran håller ihop. Lägg röran på frasiga våfflor. Dekorera med en körsbärstomat och eventuellt en citronskiva. Servera direkt. 

1 kommentar:

Nässelblom och choklad sa...

Mmm, jättegott med rökt laxröra. Att äta våfflor som förrätt är en bra idé. Motiverar nästan ett inköp av våffeljärn, trots platsbrist...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...