05 mars, 2013

Provning av naturviner hos Bertazzoni

Fin fingermat är uppdukad i Bertazzonis Showroom, med olika typer av röror av högsta kvalitet. Allt ser mycket läckert ut och smakar utsökt. Klassiska smaker som paprika, kronärtskocka, lök och chili fyller de små burkarna från Apuliensmak i Örnsköldsvik. Alldeles bredvid står skålar med olivoljor med bl a Cima di Mola och Affiorato. Fredrik på WCTC skär upp surdegsbröd för att kunna doppa i oljan. Vi njuter av ett ofiltrerat ljust rött vin som har en lätt jästsmak - så som ett sådant vin ska ha. Det påminner om tyska sturm eller mostviner dvs viner som håller på att jäsa och är grumliga. Nu kan kvällen kan börja. Vi ska prova italienska viner: 1 vitt, 1 orange, 3 röda viner.

Först börjar vinälskaren Angelo Coluccia, Nivovini från med e-handeln Terradelvino berätta om sin resa från att som exportchef inte kunna något till viner till att nu efter många år tycka att han kan mycket. Men som han konstaterar, även om han lärt sig att älska vinerna från landet där han kommer och lära sig på mycket som möjligt är det ändå mycket kvar att lära. Det är en fröjd att lyssna på honom som så passionerat beskriver sina viner och hur han valt viner med omsorg. Att naturviner börjar bli en trend med naturligt jästämne på skalen som sätter igång jäsningen till diskussionen kring biodynamiska viner, om det finns organiska viner alls och vidare till hur viktigt det är för vinmakarna att få sina 3 glas som utmärkelse i de officiella vinguiderna för att kunna sälja 1000-tals flaskor. Det är mycket info och jag märker att jag inte får med allt. 

Vi provar ett vitt, ett orange och tre röda viner från Terra del Vino. Det orange är en verklig nyhet för mig. Vad jag lär mig är att generellt sett älskar orange viner mat och vice versa. Men för att ge några exempel nämner Angelo specifikt; svamp, grönsaker, pasta och pizza. Vinet är speciellt i smaken och bärnstensfärgat - mycket vackert och heter Baccabianca (2006) - Tenuta Grillo. Jag faller dock för vinet gjort på Pinot Noir druvor, Pinot Nero 2006 - Bressan. Det har en underbar kryddig, parfymerad, blommig doft. Julkryddor som t ex nejlika kan anas. Smaken påminner om röda bär. Mycket matvänligt är en av beskrivningarna på vinet. 

Jag tycker också vinet på Saniovese, Sagrantino och Montepulciano druvorna är mycket gott. Det heter San Valentino (2006) från Paolo Bea. Doften här är salubrin och jordig. Undervegetation säger Magnus Reuterdahl, Aqua Vitae. Ett kraftigt vin som passar till grillat kött, vildsvin och smakrika grytor, tryffel samt lagrade ostar. Det kan passa hemma hos oss som just nu har massor med vildsvinskött i frysen.

Varma torta frittas där 30 månaders lagrad parmaskinka (D.O.P), en ung läcker pecorino, Vacce rosse, underbar parmesanost från Gattimondo läggs på som en improviserad pizza. Gott gott! Från grytorna doftar det, orecchiette med sås gjord på inkromtet av Korvhantverks korvar och paprika. 

Jag njuter av gott av kvällen i sällskap med:


3 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Gaah, och där var man tillbaka i Bertazzonis lokaler igen. Underbart beskrivet och summerat, tack.

Riktigt roligt att äntligen få träffas, hoppas att vi stöter på varandra igen inom en snar framtid.

Ha en underbar dag

/David

Kinna Jonsson sa...

Detsamma David. Hoppas du har vägarna förbi Stockholm snart igen.

Fredrik sa...

Huvudet på spiken... :) Nu kommer det inte inbjudningar på ett tag så nu kan ni slappna av ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...