11 februari, 2013

Kikärtsgryta med asiatiska influenser

Gästbloggsinlägget kommer den här gången från Glimten i Grytan och det är verkligen en spännande laktosfri gryta med hemgjorda papadumms som Karin Torvenius bjuder oss på. Läs och njut!

Kikärtsgryta med asiatiska influenser
När det är dags för gästbloggning hos Kinna börjar hjärnan givetvis gå på högvarv. Vad ska jag laga och vad ska jag skriva om? Den här grytan som jag nu fastnade för är en rätt som lätt går att variera så den passar människor med olika matpreferenser, allergier och intoleranser. Dessutom kan man faktiskt ha merparten av ingredienserna hemma i frysen, kylen och på konserv. Med andra ord är det lätt att koka ihop något som känns exotiskt, friskt och värmande i vintermörkret och kylan. Jag vill passa på att slå ett slag för grytor, det är himla praktiskt. Blir det lite kvar går det alltid att spä på med något så det räcker till en matlåda eller två, eller rent av en middag till. Vilket partytrick va? Jag hoppas ni blir sugna på att prova på grytan. Den händige bakar egna pappadums till och då rekommenderar jag att man gör det innan grytkoket påbörjas.

Kikärtsgryta för 4 personer
2 msk olivolja
2 cm riven ingefära
5 salladslökar i mindre bitar
2 hackade vitlöksklyftor
1/2 tsk chiliflakes
350-400 g kycklingbitar
Juice och skal av en lime
1 burk kokosmjölk
150 g haricoverts (frysta går bra)
1 dl grönsaksfond
4 morötter i smala stavar
1 burk kikärtor, sköljda
1 granatäpple
1 dl hackad färsk koriander eller bladpersilja
Stek på kycklingbitarna, lägg åt sidan.
Fräs snabbt på ingefära, vitlök och salladslök i en stor panna eller wok.
Lägg i kyckling, morotsbitarna och häll på kokosmjölken tillsammans med limeskal och limejuice. Låt det puttra några minuter.
Kontrollera att kycklingen är helt genomstekt.
Lägg i haricoverts och hälften av koriandern/persiljan. Låt koka upp.

Pappadums, 20 st
6 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 dl raps- eller solrosolja
2 dl vatten
1/2 tsk chiliflakes (valfritt)
Blanda alla torra ingredienser i en matberedare. Tillsätt resterande ingredienser och kör till en slät deg. Ta upp degen på mjölat bord och dela i 20 delar. Kavla ut varje degbit till en mycket tunn kaka. Tänk tunt och kavla sen ännu lite mer. Degen är seg så det går att få väldigt tunna bröd. Lägg på en plåt, det får plats 3 st på varje plåt. Grädda i c:a 3 minuter på +275 °C.
Det fina med den här rätten är att den är laktosfri och den går att göra glutenfri om du byter ut mjölet i pappadumsdegen. Du kan byta ut kycklingen mot Quorn, räkor eller fisk. Helt enkelt en rätt för alla!
Vill man så kan man givetvis servera ris till. Lite mango chutney till pappadums är heller aldrig fel. Strössla över koriandern/persiljan precis innan servering och häll på några granatäppelkärnor. Smaklig måltid!

Om Karin och Glimten i Grytan
Karin bloggar annars på www.glimtenigrytan.se med sina två matkompanjner Ulrik och Mikael som tillsammans utgör Uppsala Kamrat Mat. De varvar konceptet Guerilla Dining med att laga god mat från grunden, baka allsköns bakverk och även göra hembesök à la 'Här är ditt kylskåp'.

Blogginlägg #17 i #blogg100

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...