02 februari, 2013

Gör semlor till alla hjärtans


Förr så bullade man upp i ordets rätta bemärkelse. Man skulle ju äta upp sig under fastlagen för att sedan kunna fasta. En anledning till att semlorna fylldes var kanske att man fuskade med fastan. Bullarna var tillåtna men egentligen inte så mycket annan fast föda, som t ex kött eller fisk.

Traditionerna med fasta, fastlag och påsk har sina rötter i medeltiden då Sverige var katolskt. Idag ägnar vi mindre tid åt religion än åt tradition. Fast även traditionen har luckrats upp då själva semlorna blivit väldigt kommersiella. Den läckra bullen finns ofta direkt efter jul på konditoriernas hyllor då bagerinäringen vill förlänga perioden.

En tradition som man inte tänker på som också har rötter långt tillbaka är Alla Hjärtans Dag. Idag upplevs den som handels "högtid" men som har rötter i 1400-talet. Läs om historiken här på SvD.

Bullarna på bilden är släta vetebullar med kardemumma. De blir väldigt goda om de fylls med lite enklare och mindre mäktiga saker än mandelmassa. T ex riven mandel, inkrom från bullen, lite strösocker som blandas med varm mjölk. Bullarna kan också göras små och väldigt läckra. Här har jag tagit ut små hjärtan med pepparkaksmått. Och varför inte bjuda älsklingen på en alla hjärtans dags bulle?

Inlägg #8 i #blogg100. Här är en lista på alla vi som bloggar i 100 dagar.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...