19 februari, 2013

Bruna bönor och fläsk - klimatsmart mat

Bruna bönor och fläsk är en klassiker i vår svenska husmanskost och ändå äts den inte så mycket fast det verkligen är gott. Kanske gemene man tänker att det inte är så hälsosamt men just den bruna bönan är väldigt nyttig då den innehåller 20-24% protein, lite fett, kolhydrater och också fosfor, järn och B-vitamin.

Så fram med bruna bönor ur skåpen och låt dem få en renässans. Blötläggning 8 timmar. Häll av vattnet och tillsätt nytt. Koka dem på svag värme. Rör då och då så att de inte kokar fast. När de börjar mosa sig är de klara. Det kan ta lite drygt en timme. Krydda bönorna med klassiska svenska smaksättare som ättika och sirap plus lite salt förstås. Fläsket som du steker till kan gärna göras extra knaprigt, så vänd det ett par gånger under stekningen.

Färdiglagade bruna bönor går att frysa. När du värmer upp dem igen smaksätter du med lite ättika, sirap och salt om de förlorat i smak.

Bruna bönor odlas i Sverige vilket är ytterligare ett skäl till att äta dem. Det är klimatsmart mat. Glöm då inte heller att välja svenskt kött.

Blogginlägg #25 i #blogg100
4 kommentarer:

Trollmamma sa...

Åhh, bruna bönor är sååå gott! Tyvärr väger ju sirapen man måste smaksätta upp att bönorna är kolhydratfattiga. Och fläsket man gärna äter till är ju sällan låg-fett direkt. Men gott är det! Får nog testa att koka egna bönor nångång ändå, brukar fuska med de på plastkorv. Det verkar ju inte så svårt att koka själv. Hur lång tid tar det att koka dem, ungefär?

Kinna Jonsson sa...

Tack för frågan. Ca 1 timme lite drygt. Tills de mosar sig. =)

Trollmamma sa...

Jag skulle ätit bönor med fläsk i söndags, men insåg för sent att de skulle ju läggas i blöt. Så det blev raggmunk till fläsket då istället. Så la jag bönorna i blöt och kokade dem igårkväll. Idag avnjöt jag dem till lunch, ihop med kyckling i strimlor, kryddad med paprikapulver, chili och maltvinäger. Det blev så rackarns gott ihop att jag bokstavligen slickade av tallriken! Hade ju tänkt fota maten o lägga upp på bloggen, men det blev inte tid till. En provsmakstugga och VIPS! så var hela tallriken tom.

Kinna Jonsson sa...

Vad roligt att det blev så gott! Bra tips där med kycklingen. Bruna bönor skulle behöva lite nya kombinationer för de är verkligt goda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...