11 januari, 2013

Tjugondag Knut - julgransplundring

I helgen är det dags för julgransplundring. Det är tjugondag Knut och julen dansas ut. Julen är över och dags att bli av med gran, julsaker och adventsstaken.

Sambon frågade mig vad man äter till tjugondag Knut. Utan att fundera över saken svarade jag fruktsallad. Han trodde jag skojade eftersom vi äter mycket fruktsallad under julen. Men det var allvarligt menat. Förr åt man fruktsallad på en julgransplundring. Någon gång har vi även gjort en ball tårta med mörkt grön marsipan, fylld med citronfromage, i form av en julgran, som vi plundrat.

Sen får man ju förstås plundra eventuellt pepparkakshus, ta ut smällkaramellernas innehåll och äta upp den sista knäcken. Fiska i fiskdamm och få påse med gotter och kanske en frukt hör också till innan man går hem. Vem minns inte det lilla äpplet i botten av påsen som man verkligen tyckte sämst om?

Vad har du för traditioner kring en julgransplundring? Det vore skoj att höra om någon förknippar rejäl mat med eventet och inte bara sött.

Här kommer den fruktsallad vi brukar göra. Det är ju apelsinsäsong nu och man ska passa på att äta dem. Spara gärna skalen och sylta dem för att använda i bakverk. 

Fruktsallad med lag eller juice
4-6 personer
4 apelsiner
2 banaer
2 äpplen
1 mindre klase blå druvor
1 msk hackade nötter eller hela solroskärnor (kan uteslutas)

LAG
3 dl vatten
1 dl socker
Alternativt ytterligare apelsiner till juice som pressas över

Socker och vatten kokas upp och kyls av. Kan smaksättas med kardemummakärnor eller 3-4 st hel stjärnanis. Skär frukten i tärningar och lägg den i den kalla sockerlagen efter hand. Strö över hackade nötter eller lätt rostade solrosfrön. Alternativt till sockerlag pressas ett par apelsiner och juicen hälls över frukten.
En klick med lätt vispad grädde är väldigt gott att äta till.

Receptet kommer ur vår bok I mormors skafferi, fem generationers konservering dryck och dessert. Klefstad förlag.

Uppdaterat - ibland går det väldigt fort och jag har total tankelapsus. Nu är felstavningen uppdaterad och rättad till Tjugondag Knut. Tack Åsa på Miss Meister för att du korrigerade mig.  

3 kommentarer:

britt-mariolsson sa...

Hos oss serveras lutfisk på första advent, juldagen och tjugondag knut.

Lutfisken får ligga i blöt många timmar innan den kokas i ugnen. Då blir den så härligt skivig. Vit sås med grovmortlad kryddpeppar är ett måste och därtill kokta gröna ärtor.

Till efterrätt på juldagen serveras ris a la Malta, gott. På söndag tror jag att det får bli fruktsallad.

Millas Hälsoblogg sa...

Ja här plundrar vi kalkonen som inte blev tillagad under julen:)

Kinna Jonsson sa...

Lutfisk var lit oväntat men intressant.
Kalkon är bra tips...
Tack för kommentarer. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...