03 januari, 2013

Syltade trattkantareller

För första gången i mitt liv har jag både gjort och ätit syltade trattkantareller. De skulle användas till nyårsaftonens rensteksröra à la Mannerström

Hittade inget recept på nätet som beskrev det här så jag slog upp en 1-2-3-lag till sill på ICAs sida. Den funkade alldeles utmärkt till svamp också. Ur frysen togs 2 paket förvällda trattkantareller dvs att vattnet kokat bort innan jag fryst ner dem. Och att ta fram något ur frysen är ju den tanken vi haft med I mormors skafferi. Allt behöver man ju inte lägga in och laga till när det är höst. Man hinner ju helt enkelt inte och inte finns det plats i bra utrymmen för lagring i moderna lägenheter eller boenden heller. En av anledningarna till att min sambo och jag har en 400 liters frys är just det att kunna lagra i frysen och ta upp råvaror efter hand.

Eftersom det blev lite bråttom på nyårsafton med inläggningen lade jag in den frysta svampen som den var i den varma lagen. Jag lät svampen tina och hällde sedan av lagen. Kokade upp den igen och hällde över svampen. Svampen fick en perfekt smak. Att det inte blev något över gör att jag inte behöver ha en extra burk stående i kylen heller.

Som du kanske förstår var det inte sista gången jag gjorde de här kantarellerna. De blev så smarriga!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Här får du ytterligare ett recept på syltade trattkantareller.Lagen blir simmig så svamparna ligger kvar i den. /Eva

5 liter färska trattkantareller
2 ½ dl ättikssprit 12%
Ca 1 liter vatten
1 kg socker
Några hela nejlikor

Låt svampen puttra i sin egen vätska i 10 minuter. Mät av resten av vätskan och fyll upp med vatten så det blir 1 liter. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra i 2 timmar. Se till att det inte kokar torrt. Häll upp på rena burkar. Det håller sig många år tack vare det myckna sockret.

Kinna Jonsson sa...

Åh, tack för läckert recept.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...