30 januari, 2013

Om att laga mat tillsammans med 120 andra i samma kök

Festligaste festen jag någonsin varit på är den som jag var gäst på häromveckan. Först mingel i stan och sedan buss till okänd destination. När vi kom in i festlokalen var stationer uppdukade med råvaror och alla gästerna var indelade i "lag" för att laga till sin egen festmåltid.


I kortänden på lokalen var en skärm och en kamera klar för att filma en kock som visade alla olika momenten som vi andra skulle följa vid stationerna.


Det blev lite kaos för gästerna pratade och minglade så högt att vi inte riktigt såg vad kocken gjorde. Men han repeterade och vips fanns fin salmalax, sjögräs och läcker marinerad lax på tallrikar vid vår station.


En liten Pommes Dauphines och lågtempat kött som stått i ugn i över 10 timmar serverades som varmrätt. Den stora utmaningen var att alla skulle göra såserna själva. Rödvinssås och bea. Ja, hur det gick med bean kan du läsa här. Mycket ägg gick åt om man säger så. Men båda blev mycket goda.


Kocken vågade inte låta oss alla göra apfelstrudeln och jag förstår honom. Feststämningen var hög och det skulle ta lite för lång tid att få ytterligare en rätt på bordet. Därför gjorde han den inför kameran på bordet längst fram i lokalen. Såg proffsigt ut när han lade ut flera ark med filodeg, strödde över äpplen och annat som jag inte såg. Svepte smidigt ihop dem. Att pensla med ägg var bara att glömma. De var ju slut. Så han penslade med sirap. Om du frågar mig vet jag att man även kan pensla med mjölk för det gör Österrikarna själva. Efterrätten serverades med vaniljsås. 


En fest jag sent kommer att glömma och arrangemanget passade värdarna som verkligen gillar mat. Stort tack till både dem och Rent a Chef kockarna som gjorde sitt yttersta för att göra eventet lyckat.

Inlägg #5 i #blogg100

2 kommentarer:

Monica Anderberg sa...

Vill varna för att köpa non-stick stekjärn från det exklusiva märket Le Creuset http://mony71.blogspot.se/2013/02/10-ars-garanti-pa-stekjarn-fran-le.html

Kinna Jonsson sa...

Hej Monica!
Tacksam om du berättar varför du varnar för det då det inte är nämnt i mitt inlägg eller finns med på bilden.
Bloggen är inte till för att sprida missnöje ute på nätet så jag låter kommentaren vara kvar 1 dag och om du inte svarar tar jag bort den.
vänligen Kinna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...